Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73

Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej. 
Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie. 
Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika
Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :)


Ciastka pelnoziarniste a'la digestive

310 g mąki pszennej pełnoziarnistej
110 g masła (lub bez mlecznej margaryny)
łyżeczka soli
40 g cukru
ok. 120 ml zimnej wody

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło.
Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Pieczemy ok.15 minut, w zależności od wielkości, by się ładnie zrumieniły.


Komentarze

  1. Wyglądają genialnie! Uwielbiam Digestive!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po karnawałowym objadaniu grzecznie wróciłam na dietę.Już nie dla mnie takie ciasteczka,chlip,chlip ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakże się cieszę, że dogodziłam! ;D A ciastka są naprawdę fajne, i na słodko, i na wytrawnie. Twoje wyglądają profi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mi na bardzo, ale to bardzo kruchutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można margarynę zastąpić olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam szczerze, że nie robiłam ich z olejem więc nie wiem, w innych ciastkach stosowałam oliwę i było ok więc może warto spróbować, dałabym jednam mniej oleju niż masła bo ciasto nie było zbyt rzadkie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty