Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73
Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej.
Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie.
Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika.
Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :)
Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie.
Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika.
Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :)
310 g mąki pszennej pełnoziarnistej
110 g masła (lub bez mlecznej margaryny)
łyżeczka soli
40 g cukru
ok. 120 ml zimnej wody
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło.
Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Pieczemy ok.15 minut, w zależności od wielkości, by się ładnie zrumieniły.
Wyglądają genialnie! Uwielbiam Digestive!
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam :)
UsuńPo karnawałowym objadaniu grzecznie wróciłam na dietę.Już nie dla mnie takie ciasteczka,chlip,chlip ;(
OdpowiedzUsuńa gdyby tak gryczane???
UsuńSą pyyyszne :D
OdpowiedzUsuńo tak!
UsuńJakże się cieszę, że dogodziłam! ;D A ciastka są naprawdę fajne, i na słodko, i na wytrawnie. Twoje wyglądają profi :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mi na bardzo, ale to bardzo kruchutkie:)
OdpowiedzUsuńkruche i pyszne!
Usuńa można margarynę zastąpić olejem?
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że nie robiłam ich z olejem więc nie wiem, w innych ciastkach stosowałam oliwę i było ok więc może warto spróbować, dałabym jednam mniej oleju niż masła bo ciasto nie było zbyt rzadkie :)
Usuń