Nalesniki czekoladowo-gryczane
Uwielbiamy wszelkie naleśniki i placuszki. Tym nie mogłam się oprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam.
Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :)
Naleśniki czekoladowo-gryczane
200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną)
50 g kakao
500 ml mleka (u nas bez laktozowe)
100 ml wody
75 g brązowego cukru
2 jajka (u nas zielononóżki)
szczypta soli
szczypta cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły.
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie.
Rozgrzewamy patelnię.
Rozgrzewamy tłuszcz (olej lub klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony.
Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika.
Podajemy je z cukrem pudrem lub ulubiona konfiturą, u nas truskawkową.
Bardzo sie ciesze, ze Wam posmakowaly!
OdpowiedzUsuńPiekne Ci wyszly!
Moc serdecznosci dla calej Rodzinki!
Anna