Racuchowe Pączki z Kokosem i Jablkami
To idealna propozycja za zabieganych tłustoczwartkowiczów.
Te małe niby pączusie robi się dosłownie w godzinę łącznie ze smażeniem.
Delikatne, lekko chrupiące z wierzchu, w środku pełne pęcherzyków. My jedliśmy je dzisiaj, Wy możecie kiedy chcecie.
Racuchowe paczki z kokosem i jabłkami
1,5 szkl. mąki
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
2 jajka
125 ml ciepłego mleka (może być kokosowe, inne roślinne lub zwierzęce)
1 łyżka masła roślinnego
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1/2 średniego kwaśnego jabłka
1 łyżeczka rumu
ew. 30 g rodzynek
cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażenia
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 1/2 szkl. mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut, by podrosło. Dodajemy bakalie, masło, jaja i resztę mąki, kostki jabłka oraz rum (by ciastka podczas smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu). Wyrabiamy łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
W rondlu rozgrzewamy olej (powinno być go tak z 1,5 cm. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto i smażymy pączki do momentu aż będą złocisto brązowe z obu stron (obracamy je raz lub dwa).
Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym.
Pączki będą nieco nieforemne, ale pyszne. Można posypać je cukrem pudrem lub polukrować.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 pączusiów.
A taki piękny nie wymiarowy i fantazyjny trafił w rączki córciowe :)
Mmm, łapka sama sięga po kolejne :)
OdpowiedzUsuńto prawda! szczególnie ta dziecięca :)
UsuńNo wyglądają na smaczne i faktycznie może i proste? :D
OdpowiedzUsuńBardzo proste! spróbuj!
Usuń