Surowka z marchewki, pora i kapusty
Od wczoraj pochłonęłam 4 odcinki "Krwi z krwi". Nie wiedziałam, że taki serial w ogóle był w telewizji. Przypadkiem znalazłam info o drugiej serii w wiosennej ramówce... wciąga bardzo.
Jem surówki, staram się przynajmniej. Warzywa liściowe nie lubią mnie i za szybko dokonują żywota w mojej lodówce. Chyba dlatego też moją ulubiona surówka jest ta z marchewki i pora.
Pikantna i pełna smaku.
Surówka z marchewki, pora i kapusty
1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach
1 por, biała część, posiekana
1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana
1/2 kwaśnego jabłka, obranego, startego na grubych oczkach
sól, pieprz i cukier po szczypcie
czubata łyżka majonezu
Warzywa wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie gdy puszczą sok i zmięknął dodajemy majonez. Mieszamy i schładzamy ok 30 minut przed podaniem.
Fajna surówka, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie surówki :) A te bardzo, w ciut innej wersji robie :)
OdpowiedzUsuń