Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu
Nazwa mnie zachwyciła gdy przeglądałam ostatnio książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Swojskie składniki, dostępne na każdym straganie i lekka nutka orientu :) Polecam Wam bardzo!
Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
olej
2 łyżeczki przyprawy curry
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 marchewki, obranej i startej na grubych oczkach tarki
po 1 czerwonej i zielonej papryce, pokrojone w kostkę
300 g młodej kapusty, posiekanej
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szkl. wody
po pół łyżeczki suszonego tymianku i pieprzu
szczypta chili
sól do smaku
1 szkl. mrożonego groszku
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pół minuty czosnek z imbirem, wsypujemy curry i smazymy 15 sekund.
Dodajemy cebulę, marchewkę, papryki, mieszamy.
Smażymy 5 minut a następnie dorzucamy kapustę. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki poza groszkiem. Gotujemy ok 10-15 minut, dorzucamy groszek, mieszamy i gotujemy dalsze 2 minuty.
Pysznie smakuje i na ciepło i na zimno.
Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
olej
2 łyżeczki przyprawy curry
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 marchewki, obranej i startej na grubych oczkach tarki
po 1 czerwonej i zielonej papryce, pokrojone w kostkę
300 g młodej kapusty, posiekanej
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szkl. wody
po pół łyżeczki suszonego tymianku i pieprzu
szczypta chili
sól do smaku
1 szkl. mrożonego groszku
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pół minuty czosnek z imbirem, wsypujemy curry i smazymy 15 sekund.
Dodajemy cebulę, marchewkę, papryki, mieszamy.
Smażymy 5 minut a następnie dorzucamy kapustę. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki poza groszkiem. Gotujemy ok 10-15 minut, dorzucamy groszek, mieszamy i gotujemy dalsze 2 minuty.
Pysznie smakuje i na ciepło i na zimno.
ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńo tak! polecam :)
Usuń