Kulki daktylowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.178

Nie zawsze robię zdrowe słodkości, czasem marzy mi się ciacho z kremem albo góra lukru. Tym razem było całkiem na odwrót i powstały słodkie kulki daktylowe... no dobra i którą tu wybrać? z wiórkami czy bez???


Kulki daktylowe

200 g daktyli bez pestek
2 łyżki mielonych migdałów lub wiórków kokosowych
czubata łycha kakao
szczypta cynamonu
2-3 łyżki mocnego espresso (lub mocnego naparu z herbaty czy kawy zbożowej)
do obtoczenia: kakao lub wiórki kokosowe

Daktyle kroimy i wkładamy do blendera. Dorzucamy migdały, szczyptę cynamonu, kakao i kawę.
Blendujemy na gładka masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy kolejną łyżkę kawy.
Z masy kulamy kuleczki, obtaczamy je w czym mamy ochotę i chłodzimy :)

Komentarze

  1. Na pewno wypróbuję, mam kilogram pulpy z daktyli i szukam inspiracji jak to całe dobro spożytkować 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. super! bardzo dziękuję za komentarz i napisz proszę czy smakowały :) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty