Korvapuusti czyli fińskie ślimaki cynamonowe
Są takie wypieki, które choć bardziej zimowo-jesienne jem z apetytem cały rok. Należą do nich między innymi ślimaczki cynamonowe. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis jaki zamieściła na swoim blogu Lo. Rodowód tych bułeczek jest fiński a smakują naprawdę obłędnie! Może się skusicie???
Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe
ciasto:
250 ml letniego mleka
14 g drożdży (świeżych)
90 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
500 g mąki pszennej typ 550
90 g rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury masła
1 jajko
nadzienie:
75 g bardzo miękkiego masła
50 g cukru demerara
1/2 łyżki + 1 łyżeczka mielonego cynamonu
do posmarowania i posypania:
1 jajko
cukier perlisty/u mnie rafinada
Mleko wlewamy do miseczki i dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Dosypujemy cukier, sól, kardamon i mieszamy. Dodajemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Powoli dolewamy masło. Zwiększamy obroty i miksujemy ok 5 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w misce do wyrastania na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Mieszamy łyżką wszystkie składniki nadzienia aż się połączą.
Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy by je odgazować.
Posypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy na niej ciasto na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm.
Na cieście rozsmarowujemy szpatułką nadzienie.
Ciasto zwijamy jak roladę, obcinamy końcówki i kroić ciasto w romby. Powinniśmy otrzymać 14 rombów.
Przy pomocy okrągłego trzonka drewnianej łyżki lub palca , naciskamy mocno środek bułeczki uzyskuj ac wyraźne wgłębienie.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy by podrosły na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Bułki pieczemy ok. 10-12 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Studzimy je na kratce.
Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale i lekko czerstwawe są genialnie pyszne!
Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe
ciasto:
250 ml letniego mleka
14 g drożdży (świeżych)
90 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
500 g mąki pszennej typ 550
90 g rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury masła
1 jajko
nadzienie:
75 g bardzo miękkiego masła
50 g cukru demerara
1/2 łyżki + 1 łyżeczka mielonego cynamonu
do posmarowania i posypania:
1 jajko
cukier perlisty/u mnie rafinada
Mleko wlewamy do miseczki i dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Dosypujemy cukier, sól, kardamon i mieszamy. Dodajemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Powoli dolewamy masło. Zwiększamy obroty i miksujemy ok 5 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w misce do wyrastania na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Mieszamy łyżką wszystkie składniki nadzienia aż się połączą.
Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy by je odgazować.
Posypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy na niej ciasto na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm.
Na cieście rozsmarowujemy szpatułką nadzienie.
Ciasto zwijamy jak roladę, obcinamy końcówki i kroić ciasto w romby. Powinniśmy otrzymać 14 rombów.
Przy pomocy okrągłego trzonka drewnianej łyżki lub palca , naciskamy mocno środek bułeczki uzyskuj ac wyraźne wgłębienie.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy by podrosły na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Bułki pieczemy ok. 10-12 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Studzimy je na kratce.
Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale i lekko czerstwawe są genialnie pyszne!
Chyba sobie upiekę! Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńupiecz, upiecz :) są prze pyszne :)
Usuń