Salatka z mlodego kalafiora curry z orkiszem

Młody kalafior, curry, pyszne ziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację?
Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio. Naprawdę warto ja przygotować szczególnie teraz gdy mamy dostęp do młodych warzyw.


Sałatka z młodego kalafiora curry z orkiszem

1 mały młody kalafior
oliwa z oliwek
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 pęczek dymki
75 g sera feta
1 garść rodzynek
100 - 150 g ugotowanych ziaren orkiszu (gotujemy wg przepisu na opakowaniu)
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz


Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C.
Kalafiora kroimy na różyczki, przekładamy go do miski.
Polewamy kilkoma łyżkami oliwy i posypujemy przyprawą curry, solą i pieprzem.
Mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut.
Kalafior powinien być al dente i mieć zrumienione brzegi.

Do miski wkładamy natkę, posiekaną dymkę i pokruszoną fetę.
Dorzucamy lekko przestudzonego kalafiora i mieszamy.
Dodajemy orkisz, rodzynki, sól, pieprz oraz sok z cytryny (do smaku).
Mieszamy. Jemy na ciepło lub zimno.
Świetnie smakuje jako lunch do pracy.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty