Fińskie bajgle z makiem

Uwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ.
Tym razem posypałam nim bajgle, na które przepis znalazłam u Lo.
Moje wyszły troszkę plaskate ale i tak przepyszne.



Vesirinkilät, fińskie bajgle z makiem

14 g świeżych drożdży
125 ml wody
40 g rozpuszczonego masła (ostudzonego do letniej temperatury)
220 g mąki pszennej typu 550
1/2 łyżeczki soli

do gotowania:
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soli
1 litr wody

1 łyżka cukru
1 łyżka wody

mak do posypania

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy masło i trochę 3 łyżki mąki, mieszamy.
Zaczynamy miksować ciasto mikserem  z końcówkami w kształcie haków, na wolnych obrotach, po trochu dosypujemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwiększamy obroty i miksujemy ciasto dalsze 5 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy by ciasto wyrosło (na ok. godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Łyżkę cukru mieszamy w miseczce z 1 łyżką gorącej wody.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy lekko zagniatając. Dzielimy je na 8 równych części  i z każdej formujemy bajgla.
Można z każdego kawałka ciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek ciasta uformować w kulę, na środku zrobić palcem otwór i naciągając lub kręcąc  uformować bułeczkę.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem.
Na blasze  układamy bajgle zachowując odstępy i odstawiamy je pod ścieżeczką by wyrosły (na 30 minut).
 W dużym garnku zagotowujemy wodę z sodą i solą. Wkładamy po 1-2-3 bajgle (w zależności od wielości garnka). Gotujemy je po 5-7 sekund z każdej strony.
Wyjmujemy je i układamy na blasze (zachowując odstępy). Po wierzchu smarujemy wodą z cukrem i posypać makiem.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 st.C, lub do momentu aż staną się złociste.
Studzimy na kratce.

Komentarze

  1. A czym bajgle różnią się od obwarzanku poza wyglądem? Obwarzanki obgotowuje sie w wodzie z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obwarzanki jakie znam są małe i choć drożdżowe to dość kruche, tymczasem bajgiel to puszysta bułka z dziurką w środku, z której śmiało można zrobić kanapkę, z kolei precle mają całkiem inny kształt i o robieniu kanapki można zapomnieć :)

      Usuń
  2. musze w końcu zrobic choć wszelkie drożdże mnie przerażają...zniechęcają ...

    OdpowiedzUsuń
  3. I see your blog daily, it is crispy to study.
    Thanks for sharing the good information!
    ไฮโลออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty