Fińskie bajgle z makiem
Uwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ.
Tym razem posypałam nim bajgle, na które przepis znalazłam u Lo.
Moje wyszły troszkę plaskate ale i tak przepyszne.
Vesirinkilät, fińskie bajgle z makiem
14 g świeżych drożdży
125 ml wody
40 g rozpuszczonego masła (ostudzonego do letniej temperatury)
220 g mąki pszennej typu 550
1/2 łyżeczki soli
do gotowania:
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soli
1 litr wody
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
mak do posypania
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy masło i trochę 3 łyżki mąki, mieszamy.
Zaczynamy miksować ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haków, na wolnych obrotach, po trochu dosypujemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwiększamy obroty i miksujemy ciasto dalsze 5 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy by ciasto wyrosło (na ok. godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Łyżkę cukru mieszamy w miseczce z 1 łyżką gorącej wody.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy lekko zagniatając. Dzielimy je na 8 równych części i z każdej formujemy bajgla.
Można z każdego kawałka ciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek ciasta uformować w kulę, na środku zrobić palcem otwór i naciągając lub kręcąc uformować bułeczkę.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem.
Na blasze układamy bajgle zachowując odstępy i odstawiamy je pod ścieżeczką by wyrosły (na 30 minut).
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sodą i solą. Wkładamy po 1-2-3 bajgle (w zależności od wielości garnka). Gotujemy je po 5-7 sekund z każdej strony.
Wyjmujemy je i układamy na blasze (zachowując odstępy). Po wierzchu smarujemy wodą z cukrem i posypać makiem.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 st.C, lub do momentu aż staną się złociste.
Studzimy na kratce.
Tym razem posypałam nim bajgle, na które przepis znalazłam u Lo.
Moje wyszły troszkę plaskate ale i tak przepyszne.
Vesirinkilät, fińskie bajgle z makiem
14 g świeżych drożdży
125 ml wody
40 g rozpuszczonego masła (ostudzonego do letniej temperatury)
220 g mąki pszennej typu 550
1/2 łyżeczki soli
do gotowania:
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soli
1 litr wody
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
mak do posypania
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy masło i trochę 3 łyżki mąki, mieszamy.
Zaczynamy miksować ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haków, na wolnych obrotach, po trochu dosypujemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwiększamy obroty i miksujemy ciasto dalsze 5 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy by ciasto wyrosło (na ok. godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Łyżkę cukru mieszamy w miseczce z 1 łyżką gorącej wody.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy lekko zagniatając. Dzielimy je na 8 równych części i z każdej formujemy bajgla.
Można z każdego kawałka ciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek ciasta uformować w kulę, na środku zrobić palcem otwór i naciągając lub kręcąc uformować bułeczkę.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem.
Na blasze układamy bajgle zachowując odstępy i odstawiamy je pod ścieżeczką by wyrosły (na 30 minut).
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sodą i solą. Wkładamy po 1-2-3 bajgle (w zależności od wielości garnka). Gotujemy je po 5-7 sekund z każdej strony.
Wyjmujemy je i układamy na blasze (zachowując odstępy). Po wierzchu smarujemy wodą z cukrem i posypać makiem.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 st.C, lub do momentu aż staną się złociste.
Studzimy na kratce.
A czym bajgle różnią się od obwarzanku poza wyglądem? Obwarzanki obgotowuje sie w wodzie z cukrem?
OdpowiedzUsuńObwarzanki jakie znam są małe i choć drożdżowe to dość kruche, tymczasem bajgiel to puszysta bułka z dziurką w środku, z której śmiało można zrobić kanapkę, z kolei precle mają całkiem inny kształt i o robieniu kanapki można zapomnieć :)
Usuńmusze w końcu zrobic choć wszelkie drożdże mnie przerażają...zniechęcają ...
OdpowiedzUsuń