Sałatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw

Upały sprawiają, że na nic nie mam siły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło.
W sobotnie wczesne popołudnie, nim nadeszła pora pizzy, postanowiłam zrobić sobie i mężowi sałatkę z kaszy i warzyw. Dzieci niestety nie mogły jej zjeść ze względu na sos sojowy.
Na szczęście Małżon nie miał na nią ochoty więc cała wielka misko została dla mnie! Sałatka bardzo przypadła mi do gustu!
Przepis w oryginale znajduje się w najnowszej książce Kuchni Lidla, ja podaje go z moimi zmianami.


Salatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw

200 g kaszy bulgur
300 ml wywaru warzywnego
1 cebula
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
6 zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

sos:
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
100 ml oliwy
skórka z połowy pomarańczy
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu lub syropu klonowego w wersji vegan


Kaszę zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy pod przykryciem na ok 15 minut.
Warzywa myjemy, kroimy: paprykę i cebulę w grubą kostkę, szparagi na 1 cm kawałki, cukinię na plastry.
Warzywa układamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika pod grzałkę grillą (lub na patelnię grillową, lub w folii aluminiowej na grillu tradycyjnym).
Grillujemy je ok 10 minut w połowie czasu mieszając.
Składniki sosu miksujemy na gładką, dość rzadką pastę.


Gotowe warzywa łączymy z lekko ostudzoną kaszą, mieszamy i polewamy sosem. Mieszamy i podajemy. Do dekoracji możemy użyć cząstek pomarańczy, prażonych nasion itp.

Komentarze

  1. Dziękuję za przepis! Na pewno wypróbuję :) Izabela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy! polecam i czekam na informację czy smakowało!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty