Łatwe lody kawowe czyli Słodki Czwartek odc.153
Zapowiada się dzisiaj upał nieziemski. W taki czas najbardziej na świecie lubię LODY!
Odkryłam ostatnio metodę na zrobienie pysznych, kremowych lodów dosłownie z 4 składników. Wszystko dzięki "Retro kuchni" Ani Włodarczyk. Naprawdę warto wypróbować ten patent.
Lody są bardzo słodkie ale jednocześnie aksamitne i cudowne!
Łatwe lody kawowe
600 ml śmietanki 30%
350 g słodzonego mleka skondensowanego
4 łyżki mocnego alkoholu (np. likieru kawowego)
2 łyżki kawy mielonej
W dużej misce ubijamy na puszystą masę śmietankę i mleko skondensowane.
Dolewamy alkohol i wsypujemy kawę. Mieszamy dość delikatnie.
Przekładamy do pudełka, które zamykamy i chowamy do zamrażarki na ok 6 h.
Odkryłam ostatnio metodę na zrobienie pysznych, kremowych lodów dosłownie z 4 składników. Wszystko dzięki "Retro kuchni" Ani Włodarczyk. Naprawdę warto wypróbować ten patent.
Lody są bardzo słodkie ale jednocześnie aksamitne i cudowne!
Łatwe lody kawowe
600 ml śmietanki 30%
350 g słodzonego mleka skondensowanego
4 łyżki mocnego alkoholu (np. likieru kawowego)
2 łyżki kawy mielonej
W dużej misce ubijamy na puszystą masę śmietankę i mleko skondensowane.
Dolewamy alkohol i wsypujemy kawę. Mieszamy dość delikatnie.
Przekładamy do pudełka, które zamykamy i chowamy do zamrażarki na ok 6 h.
Witam, nie trzeba lodów mieszać w tzw. międyczasie gdy się chłodzą? Izabela
OdpowiedzUsuńDzień dobry! przepraszam za wcześniejszy brak odzewu, nie trzeba!
Usuńto własnie ich wielka zaleta!