Orkiszowe kruche babeczki z jabłkiem i marcepanem
Kruche ciasto daje bardzo wiele możliwości. Staram się je odkrywać i eksperymentuje z nim kiedy tylko mogę. Tym razem postanowiłam zrobić niewielkie, wypełnione smakami i aromatami ciastka. Orkiszowe gdyż tę mąkę sobie bardzo cenię i ze śliwkami póki takowe jeszcze można kupić, a dopełniłam wszystko ostatnim kawałkiem marcepanu... zapraszam!!!
100 g maki pszennej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g cukru
200 g masła lub margaryny
2 jajka przepiórcze lub jedno małe kurze
2 śliwki i 1 kwaśne jabłko typu Szara Reneta
100 g marcepanu
Składniki ciasta zagniatamy. Blaszkę do muffinek lub foremki do babeczek smarujemy masłem
i wylepiamy ciastem, zostawiając kulkę wielkości pięści na posypanie
wierzchu.
Na ciasto układamy pocięte na kawałki śliwki i obrane i
pokrojone drobno jabłka. Wszystko posypujemy wiórkami marcepanu i kawałeczkami ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy ciasto ok 25 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z formy.
ojeejj, przepysznie ^^
OdpowiedzUsuńżebyś wiedziała!!!
Usuńteż bardzo lubię wypieki z mąki orkiszowej, a Twoje babeczki wyglądają wyjątkowo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńKruche z marcepanem!
OdpowiedzUsuńBajecznie...
zgadzam się w 100% :)
UsuńAle czadowe!!!! A u nas dziś była golonka z indyka w sosie cebulowo-paprykowym i cukinia grillowana:D mniaaam
OdpowiedzUsuńmniam :) wpraszam się kiedyś :)
Usuńdodatek marcepanu od razu kusi mnie do zrobienia babeczek :)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie!!! polecam :)
Usuń