Orkiszowe kruche babeczki z jabłkiem i marcepanem

Kruche ciasto daje bardzo wiele możliwości. Staram się je odkrywać i eksperymentuje z nim kiedy tylko mogę. Tym razem postanowiłam zrobić niewielkie, wypełnione smakami i aromatami ciastka. Orkiszowe gdyż tę mąkę sobie bardzo cenię i ze śliwkami póki takowe jeszcze można kupić, a dopełniłam wszystko ostatnim kawałkiem marcepanu... zapraszam!!!


100 g maki pszennej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g cukru
200 g masła lub margaryny
2 jajka przepiórcze lub jedno małe kurze
2 śliwki i 1 kwaśne jabłko typu Szara Reneta
100 g marcepanu

Składniki ciasta zagniatamy. Blaszkę do muffinek lub foremki do babeczek smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, zostawiając kulkę wielkości pięści na posypanie wierzchu. 
Na ciasto układamy pocięte na kawałki śliwki i obrane i pokrojone drobno jabłka. Wszystko posypujemy wiórkami marcepanu i kawałeczkami ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy ciasto ok 25 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z formy.

Komentarze

  1. też bardzo lubię wypieki z mąki orkiszowej, a Twoje babeczki wyglądają wyjątkowo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche z marcepanem!
    Bajecznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czadowe!!!! A u nas dziś była golonka z indyka w sosie cebulowo-paprykowym i cukinia grillowana:D mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  4. dodatek marcepanu od razu kusi mnie do zrobienia babeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty