Świąteczny Mus Buraczany z Orzechami
Nie jest to mój pomysł, niestety, ale z gazetki "Moje smaki życia" wprost z Biedronki (skądinąd sklepu, w którym zakupów nie robię bo nie znoszę). Za to mus ten na stałe zagości w naszym menu. Idealny do mięs wszelkich i nawet do pierogów z kaszą i serem, na które przepis niebawem pokażę. Dla mnie godny zastępca ćwikły :)
3 małe buraki
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki.
Na patelnię wlewamy oliwę, wkładamy pokrojony czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, wkładamy buraki, przykrywamy i gotujemy ok 5 minut.
Studzimy i wkładamy do blendera razem z rozdrobnionymi orzechami. Miksujemy na mus i doprawiamy sola i pieprzem.
Może to być również świetny prezent dla kogoś bliskiego. Dlatego też przepis dodaje do akcji CudaWianki.
Bardzo interesujący!Jeżeli piszesz, ze taki dobry to koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńNAPRAWDĘ JEST BARDZO SMACZNY!!! POLECAM :)
UsuńUwielbiam buraczki, a z orzechami nigdy nie jadłam. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńsuper :) daj znać jak smakowało :)
UsuńRobiłam z orzechami i parmezanem...pycha!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku na Twoją świąteczną wersję, bardzo:)
:) a ja spróbuję z parmezanem... kocham ten ser :)
Usuń