Zielony Majonez i Sylwestrowe Pieczone Pierogi z Kaszą
Jako imprezową przekąskę na
Sylwestra chciałabym zaproponować Wam dzisiaj pieczone pierogi.
Nadzienie jest dla mnie nowością. Kasza gryczana, cebula i biały ser
komponują się idealnie. Pomysł zaczerpnęłam z numeru grudniowego gazetki
"Moje smaki życia". Jako dodatek do pierogów śmiało mogę polecić
majonez z awokado, przepis znalazłam w Filozofii Smaku.
PIECZONE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄciasto:
2 szkl. mąki pszennej
pół łyżeczki drożdży
1/4 szkl. ciepłej wody
3/4 szkl. gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
250 g białego sera
1 duża cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z olejem, jajkiem, solą i dodajemy do mąki.
Zagniatamy ciasto stopniowo dodając gorąca wodę i podsypując mąką jeśli jest zbyt lepkie. Ciasto powinno być sprężystsze i niezbyt twarde.
Kasze gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do białego sera i posiekanej, podsmażonej na oleju cebuli. Mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ciasto wałkujemy partiami. Wykrawamy z niego kółka. Nakładamy farsz na połowę kółek, przykrywamy pozostałymi kółkami i sklejamy. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy olejem i zostawiamy na pół godziny by odpoczęły. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C.
Podajemy z dipami, musem z buraczków lub ulubionym sosem.
MAJONEZ Z AWOKADO
1 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki lub cytryny
pół drobno posiekanego ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy EV
Obrane
i pozbawione pestki awokado wkładamy do blendera lub do naczynia w którym możemy je utrzeć. Dodajemy sok z limonki lub cytryny, oliwę,
czosnek, i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Miksujemy bądź ucieramy by masa stała się gładka. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodajemy więcej oliwy. By uzyskać rzadszy majonez dodajemy odrobinę wody. Świetnie sprawdza się jako dip lub jako dodatek do sałatek.
Przechowujemy go w zamkniętym słoiczku w lodówce. Zjadamy w przeciągu 2-3 dni. W trakcie przechowywania nie traci on koloru i nie ciemnieje.
Miksujemy bądź ucieramy by masa stała się gładka. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodajemy więcej oliwy. By uzyskać rzadszy majonez dodajemy odrobinę wody. Świetnie sprawdza się jako dip lub jako dodatek do sałatek.
Przechowujemy go w zamkniętym słoiczku w lodówce. Zjadamy w przeciągu 2-3 dni. W trakcie przechowywania nie traci on koloru i nie ciemnieje.
Fajny pomysł z tym majonezem :) Nie jadłam nigdy z kaszą :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) ciekawe to połączenie :)
Usuńja uwielbiam z kaszą!!! a ten majonez - rewelacja!! pewnie jutro nie starczy czasu na gotowanie - remanenty, zakupy, dokumenty na koniec roku, ale może w tygodniu:D:D:D
OdpowiedzUsuńChcę i pierogi i awokadowy majonez!
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszego sylwestrowania.
dziękuję pięknie :) i Tobie tez udanej zabawy :)
UsuńAleż zrobiłaś nam smaka na pierogi i zielony majonez :-)
OdpowiedzUsuńŻyczymy niezapomnianej nocy Sylwestrowej i owocnego Nowego Roku!
pozdrawiamy
dziękuje dziewczyny!!! Wam tez dużo radości w nowym Roku i udanej zabawy jeszcze w tym starym :)
UsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla Ciebie, Męża i Dzieciaczków!
OdpowiedzUsuń