Łosoś z czosnkiem i pomarańczą

Szukam metody na rybę, dla siebie, na Święta bo takiej tradycyjnej w tym roku raczej nie zjem. Wczoraj odbyłam eksperyment i to bardzo smaczny.



2 dzwonka łososia

łyżka oliwy
1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 mały ząbek czosnku
sól
pieprz
garść natki pietruszki

Oliwę mieszamy z przyprawami, skórką, czosnkiem i natką. Nacieramy ta marynatą rybę i zostawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy patelnie grillową i grillujemy łososia z każdej strony po ok 5-7 minut, tak by nie stał się zbyt suchy ale też by nie był surowy.
Podajemy z grillowanymi ziemniaczkami.


Komentarze

  1. Łosoś wygląda pysznie!
    Zjadłabym już teraz...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z dodatkiem pomarańczy :) Następnym razem, jak będę robiła łososia, to wypróbuję, bo zazwyczaj dodaję trochę soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z cytryną tez robiłam :) z pomarańczą smakuje mi równie bardzo hihi:)

      Usuń
    2. Dobrze jest przyprawiac lososia mieszanka pieprzu z cytryna. Czy taka przyprawe mozna dostac w sklepie bo u nas jest bardzo rozpowszechniona. Ja wybieram cytryne, pomarancza jest wlasnie uczukajaca, cytryna nie. A jaki rodzaj lososia preferujesz?

      Usuń
    3. nie spotkałam się z taka przyprawą :( łososia kupuję bałtyckiego, tak napisano na etykiecie sklepowej. Co do pomarańczy uczulają tak samo jak reszta cytrusów. Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
    4. Ja wole tego norweskiego choc ponoc z hodowli i jest znacznie drozszy niz miejscowe. W POlsce to ponoc mala roznica. Baltyckiego nie znam albo nie umiem odroznic. Wazne, ze losos (ogolnie ryby) zawieraja omege-3 i praktycznie nie wymagaja dodatkowego tluszczu i dochodza szybko. Probowalas moze piec lososia w piekarniku?. Wtedy niby pieczony ale nie smazony :).
      A ten pieprz cytrynowy mozna tez stosowac do salatek, dwa skladniki w jednym opakowaniu. Wygodne i smakowo calkiem dobre. Cytrusy nie wszystkie uczulaja, rowniez pomarancze obrane z bialych czesci np w formie soku nie uczulaja przynajmniej mnie choc jestem na pomarancze uczulona.
      Rowniez pozdrawiam, bo nie mam szans zaoferowania wspomnianej przyprawy :D

      Usuń
    5. Tak, piekłam łososia i faktycznie był bardzo smaczny :)
      A co do cytrusów to słyszałam, ze uczula głównie skórka bo ma olejki eteryczne, które działają drażniąco oraz właśnie białe części. U nas kwestia uczulenia nie jest tak oczywista, działam na wszelki wypadek, ale czasem próbuje rożnych nowości bo inaczej bym zwariowała. No i dochodzi jeszcze kwestia tego jaką chemią spryskują owoce by przetrwały podroż daleka ale to inna historia.
      Miłego wieczoru ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł i jestem ciekawa tego dodatku pomarańczy ;) Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nie jadłam łososia z pomarańczą:) ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. tak, bardzo ciekawy pomysł!!! My ostatnio rybki raz w tygodniu jemy:) Jagódka uwielbia;) Sama zjada całego fileta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i bardzo dobrze!!! u mnie dzieciaki tez lubią :) choć Syncio odchorował niestety :(

      Usuń
  6. słuszna porcja zdrowej ryby :) Łosoś to prawdziwy wodny król

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty