Łosoś z czosnkiem i pomarańczą
Szukam metody na rybę, dla siebie, na Święta bo takiej tradycyjnej w tym roku raczej nie zjem. Wczoraj odbyłam eksperyment i to bardzo smaczny.
2 dzwonka łososia
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 mały ząbek czosnku
sól
pieprz
garść natki pietruszki
Oliwę mieszamy z przyprawami, skórką, czosnkiem i natką. Nacieramy ta marynatą rybę i zostawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy patelnie grillową i grillujemy łososia z każdej strony po ok 5-7 minut, tak by nie stał się zbyt suchy ale też by nie był surowy.
Podajemy z grillowanymi ziemniaczkami.
Łosoś wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym już teraz...
zapraszam :)
UsuńFajny pomysł z dodatkiem pomarańczy :) Następnym razem, jak będę robiła łososia, to wypróbuję, bo zazwyczaj dodaję trochę soku z cytryny.
OdpowiedzUsuńja z cytryną tez robiłam :) z pomarańczą smakuje mi równie bardzo hihi:)
UsuńDobrze jest przyprawiac lososia mieszanka pieprzu z cytryna. Czy taka przyprawe mozna dostac w sklepie bo u nas jest bardzo rozpowszechniona. Ja wybieram cytryne, pomarancza jest wlasnie uczukajaca, cytryna nie. A jaki rodzaj lososia preferujesz?
Usuńnie spotkałam się z taka przyprawą :( łososia kupuję bałtyckiego, tak napisano na etykiecie sklepowej. Co do pomarańczy uczulają tak samo jak reszta cytrusów. Pozdrawiam cieplutko.
UsuńJa wole tego norweskiego choc ponoc z hodowli i jest znacznie drozszy niz miejscowe. W POlsce to ponoc mala roznica. Baltyckiego nie znam albo nie umiem odroznic. Wazne, ze losos (ogolnie ryby) zawieraja omege-3 i praktycznie nie wymagaja dodatkowego tluszczu i dochodza szybko. Probowalas moze piec lososia w piekarniku?. Wtedy niby pieczony ale nie smazony :).
UsuńA ten pieprz cytrynowy mozna tez stosowac do salatek, dwa skladniki w jednym opakowaniu. Wygodne i smakowo calkiem dobre. Cytrusy nie wszystkie uczulaja, rowniez pomarancze obrane z bialych czesci np w formie soku nie uczulaja przynajmniej mnie choc jestem na pomarancze uczulona.
Rowniez pozdrawiam, bo nie mam szans zaoferowania wspomnianej przyprawy :D
Tak, piekłam łososia i faktycznie był bardzo smaczny :)
UsuńA co do cytrusów to słyszałam, ze uczula głównie skórka bo ma olejki eteryczne, które działają drażniąco oraz właśnie białe części. U nas kwestia uczulenia nie jest tak oczywista, działam na wszelki wypadek, ale czasem próbuje rożnych nowości bo inaczej bym zwariowała. No i dochodzi jeszcze kwestia tego jaką chemią spryskują owoce by przetrwały podroż daleka ale to inna historia.
Miłego wieczoru ;)
Bardzo fajny pomysł i jestem ciekawa tego dodatku pomarańczy ;) Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pewnie skorzystam :)
Usuńjeszcze nie jadłam łososia z pomarańczą:) ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńtak, bardzo ciekawy pomysł!!! My ostatnio rybki raz w tygodniu jemy:) Jagódka uwielbia;) Sama zjada całego fileta:)
OdpowiedzUsuńi bardzo dobrze!!! u mnie dzieciaki tez lubią :) choć Syncio odchorował niestety :(
Usuńsłuszna porcja zdrowej ryby :) Łosoś to prawdziwy wodny król
OdpowiedzUsuńTAK!!! król nad króle :)
Usuń