Kotlety z jajem
Dzisiaj nasz domowy dzień pizzy, jak co sobotę, dzieci jednak funkcjonują inaczej niż my więc obiad zjedzą wcześniej a pizza będzie na kolację. Zaserwuję im kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!!
Kotlety z jajek
na 6 kotlecików:
3 ugotowane na twardo jajka
1 jajko surowe
przylepa chleba, namoczona i odciśnięta
sól, pieprz
świeże zioła, posiekane
olej
bułka tarta do obtoczenia
Jajka ścierami na tartce lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy do nich rozdrobniony namoczony wcześniej chleb, surowe jajko i przyprawy. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce 1/2 godziny.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką.
fajny pomysł:) wegetariańskie kotlety mielone w sumie wyszły:) u mnie niedziela to dzień pizzy:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, takie klasyczne i domowe :) Moja babcia robiła podobne, smażone na oleju rzepakowym (ma najlepszy skład tłuszczowy), jeszcze koperek do tego koniecznie :)
OdpowiedzUsuń