Zakręcone Jagodzianki czyli Niedzielne Śnidanie odc.18
Przepisów na rożnego rodzaju bułeczki i drożdżówki znam wiele ale jagodzianki popełniłam chyba tylko raz. Dzisiaj z samego rana, czekając na powrót Córci z nocowania u koleżanki, upiekłam jagodzianki po raz drugi w wersji mocno zakręconej, brudzącej palce i języki ale przede wszystkim przepysznej, puchatej :)
Zapraszam na Ślimaczki Jagodowe by Wiewióra :)
Zakręcone Jagodzianki
ok. 600 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka (ciepłego, może być sojowe)
2 łyżki cukru
60 g masła (może być roślinne)
1 jajko
1 łyżka masła, rozpuszczona
200 g jagód
2 łyżki cukru, ja dałam trzcinowy
łyżka śmietany do posmarowania
łyżka cukru w perełkach do posypania
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Ja zrobiłam to mikserem z hakiem. Wyrabiamy ok 5 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Przykrywamy i zostawiamy by urosło. Powinno to zając w cieple ok 40 minut.
Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt na omączonym blacie.
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy jagodami wymieszanymi z cukrem. Zwijamy ciasno w struclę. Struclę kroimy na 12 kawałków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy śmietaną, posypujemy perełkami cukru. Zostawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Gdy bułeczki urosną pieczemy je ok 15 minut lub do zrumieniana.
pycha:)
OdpowiedzUsuńA mi się żołądek skręca z głodu ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńdzięki, dzięki :)
OdpowiedzUsuń