Zagadka i Bliny z kaszy jaglanej z łososiem i śmietaną czyli Środowe Rybki odc.21
Kiedy zobaczyłam ten przepis u Doroty wiedziałam, że z niego skorzystam i to szybko! nie robiłam bowiem nigdy blinów a łosoś to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o ryby. No i te zdjęcia... powaliły mnie. I dzisiaj je zrobiłam, rano usmażyłam, obfotografowałam a po powrocie z wojaży po stolicy i przychodniach zjadłam z ogromnym apetytem. Było pysznie i to jak!!! a na deser miałam nowiutkiego KUKBUKa :)
A teraz mała zagadka! do dekoracji jednego z placuszków użyłam nie koperku a zioła, które akurat mi zakwitło, kto zgadnie jaka to roślinka???
Bliny z kaszy jaglanej z lososiem i smietana
1,5 szkl ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1,5 szkl mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700)
2 dag drożdży świeżych
1-1,5 szkl wody
sól
pieprz
łyżeczka tymianku
olej
wędzony łosoś
gęsta śmietana lub grecki jogurt
kwiaty lub natka kopru
W wodzie rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy mąkę, kaszę, dodajemy
przyprawy: pieprz, sól, tymianek, zalewamy wodą z drożdżami i mieszamy
wszystko na gładkie ciasto. Zostawiamy na ok 15-20 min aż zacznie
rosnąć.
Na spryskaną olejem patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.
Bliny podajemy z plasterkiem wędzonego łososia, kleksem śmietany, przybrane koprem.
Świetne! Bliny jadłam tylko z mąki gryczanej ale nigdy z kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Wyglądają bosko. Nie mam pojęcia co to za zioło.
OdpowiedzUsuńMyśle, że to kolendra
OdpowiedzUsuńLilianna
Smakowicie wygladaja:) a może to anyż?:)
OdpowiedzUsuńBliny z kaszą jaglaną... brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńi jest pysznie!!! polecam :)
OdpowiedzUsuńpyszne bliny:)
OdpowiedzUsuńJa także stawiam na kolendrę
OdpowiedzUsuńbrawo!!! to oczywiście kolendra :)rozczuliła mnie tymi kwiatuszkami :) 100 % optymizmu :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, ja jakaś dziwna jestem ,bo za nic nie mogę przekonać się do kolendry...
OdpowiedzUsuńNatka pietruszki u mnie wygrywa:-)
ja tez długo nie lubiłam kolendry dopóki nie zaczęłam eksperymentować np z kuchnią tajską, tam pasuje idealnie :)
UsuńCudeńka :)
OdpowiedzUsuń