Tarta jogodowa z kremem migdałowym

Wczoraj miałam dzień potraw z owocami. Oprócz gnocchi wykonałam też tartę z jagodami. Inspiracją była tarta truskawkowa Marty Grycan prezentowana w najnowszym numerze "Kuchni". Oczywiście bez moich małych zmian się nie obeszło. 
Tarta wyszła śliczna i pyszna choć krem nie zsiadł się tak jak powinien. Powinnam go była dłużej pogotować co na pewno uczynię następnym razem. 
Oj tak! będą następne razy!


ciasto:
250 g mąki pszennej
po 70 g masła i masła roślinnego
70 g cukru
szczypta soli
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (to moja modyfikacja)

masa migdałowa:
300 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
60 g cukru
2 łyżki mąki
60 g tartych migdałów - ja użyłam takich ze skórką

jagody ok. pół litra

Składniki ciasta siekamy w misce nożem a następnie szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 200 st.C aż do zrumieniena.
Mleko zagotowujemy z przekrojoną i wypestkowana laską wanilii.
Żółtka ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii, do białości. Stale ucierając dodajemy mąkę a następnie mleko. Gdy składniki się połączą przelewamy masę do garnuszka i gotujemy stale mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały, czekamy aż masa wystygnie, od czasu do czasu mieszając by nie zrobił się kożuch.
Masę przekładamy na upieczony spód, dekorujemy jagodami i listkami mięty.

Komentarze

  1. Migdały i jagody! To musi być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. okazałe ciacho. sezonowa słodkość;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tam od razu nie zsiadł ;) i tak na pewno było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ślicznie i na pewno nieziemsko smakuje :) Uwielbiam jagódki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty