Indyk w czekoladowym sosie czyli cd Czekoladowej Serii
Ażeby nie być gołosłowną właśnie w tej chwili zamierzam kontynuować Czekoladowa Serię i przedstawić Wam przepis na indyka w wyjątkowym sosie. Polecam go szczególnie osobom lubiącym orzechy gdyż to właśnie ich posmak króluje w tym daniu. Prosta potrawa z magicznym składnikiem jakim jest czekolada. Serwujecie i serce podbijecie ;)
8-10 sznycelków z indyka, mogą być takie ciut grubsze
sól, pieprz do smaku
1 duża cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
olej
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki chili w proszku, lub łyżeczka pokrojonej w drobna kosteczkę papryki chili
2 garści płatków migdałowych
25 g gorzkiej czekolady
Mięso posypujemy chili, solą i pieprzem, i rumienimy na oleju. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy by się zeszkliły. Zalewamy wodą tak by przykryła mięso. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut.
Po tym czasie dodajemy słodką paprykę, płatki migdałowe i czekoladę. Dusimy ok 15 minut by sos się zredukował. Podajemy z ryżem, u mnie brązowym, i kleksem jogurtu.
Po tym czasie dodajemy słodką paprykę, płatki migdałowe i czekoladę. Dusimy ok 15 minut by sos się zredukował. Podajemy z ryżem, u mnie brązowym, i kleksem jogurtu.
takiej wersji kurczaka jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńAle super! No i mój ulubiony magiczny składnik :D
OdpowiedzUsuńdziewczyny! szczerze polecam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńOrzechy zastąpię pistacjami i migdałami.
Uczulają mnie...
łał czekoladowego kurczaka jeszcze nie próbowałam, ale nie omieszkam spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzekolada i pistacje to bedzie idealne połączenie ;)