MiniPąki czyli jak Zwariowałam w Słodki Czwartek, odc.4
Zwariowałam!!! upiekłam, usmażyłam a potem zachciało mi się takich tradycyjnych paków na drożdzu i w smalcu... zagniotłam, powykrawałam i usmażyłam znowu, niestety w oleju ale i tak rewelacyjne!!! przepis na szybko podpatrzony u ilki :)
1/2 kg mąki
250 ml letniego mleka
25g świeżych drożdży
100g cukru
3 żółtka
70 g masła
Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Następnie dodajemy tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut)
Po tym czasie dodajemy resztę mąki, cukru, żółtka i na końcu rozpuszczone letnie masło.
Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięci.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy (dość grubo), wycinamy kieliszkiem pączki (mój kieliszek miał średnicę 8 cm) i zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Smażymy w głębokim tłuszczu. Studzimy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Ja dziś tylko na kupnych... ech... leniwiec ze mnie :P
OdpowiedzUsuńkupne nie znaczy złe :) a lenistwo czasem każdemu się należy :)
Usuńobłędne ;D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały:)
OdpowiedzUsuńi to bardzo :)
Usuńale małe smakołyki, fajne:)
OdpowiedzUsuńi pyszne !!!
UsuńTakie maleńkie na jeden kę są super !
OdpowiedzUsuń