Łupacz w mleczku kokosowym, z papryka i pomidorami czyli Środowe Rybki odc.38

Nim zajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora.


Łupacz w mleczku kokosowym, z papryka i pomidorami

2 łyżki oliwy z oliwek
szalotka pokrojona w piórka, lub mała cebulka
pęczek dymki, posiekany razem ze szczypiorem
2 przeciśnięte ząbki czosnku
po pół czerwonej i zielonej papryki, pokrojonej w paski
puszka 400 g krojonych pomidorów
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz
350 ml mleczka kokosowego
350 g łupacza (lub dorsza) bez ości i skóry, pokrojonego na mniejsze kawałki

W garnku z nieprzywierającą powłoka rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, dodajemy dymkę ze szczypiorem, czosnek oraz paprykę, mieszamy. Chwilkę smażymy po czym dodajemy pomidory a po 5 minutach pietruszkę i kolendrę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i znowu mieszamy. Wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Przyprawiamy i podajemy. Najsmaczniej z ryżem.


I deserek... a miały być tez na jutro!!!
przepis z słodko-gorzkiego bloga Any.



Komentarze

  1. Przypomniałaś mi, że mam puszkę mleka kokosowego w szafce... Przepis zapisałam do wypróbowania :) Szczerze mówiąc, to ani łupacza nie jadłam, ani nawet nie widziałam go nigdy w moim sklepie rybnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam do w Auchan. Podobno był akurat najświeższy :) dorsz sprawdzi sie równie dobrze.

      Usuń
  2. brzmi bardzo smacznie i chyba nawet ja dałabym radę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja myślę, że spokojnie! pyszne i proste! spróbuj :)

      Usuń
  3. O jacie super pomysł . A jutro tłusty czwartek naprawdę??????????????????????

    OdpowiedzUsuń
  4. O! a ja, oglądając w kółko Food Network, cały czas zastanawiałam się, co to za ryba ten łupacz. A tu widać, że i u nas dostępny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dostępny i bardzo smaczny! ja się dziwiłam co to ten Czarniak tymczasem i on jest w Auchanie na stanie :)

      Usuń
  5. W końcu muszę zabrać się za porządną zupę rybną. Chodzi mi po głowie od dłuższego czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) podeślij przepis bo i ja zupy nie robiłam :)

      Usuń
  6. Hmm smakowicie wygląda.Już sam skład trafia w mój gust.
    Pozdrawiam z Kolei Mazowieckich:)Znów gdzieś gonię ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o mamo! powinnaś zacząć pisać Wieści z Kolei Lokalnych i nie tylko :) podróżujesz i gonisz ciągle...

      Usuń
  7. Melduję, że spróbowałam i czuję, że wyniosłam się na wyżyny kucharstwa :) To jest po prostu przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda? cieszę sie ogromnie, że spróbowałaś i smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty