Makaron z warzywami w sosie słodko-kwaśnym i bułkowa zapowiedź

Skurczył mi się czas, pozbyłam się umiejętności organizowania go i planowania. Tak mi się wydaje... co zaczynam to kończę na trzy razy, nawet pisanie posta zajmuje cały dzień. Coś się zmieniło. Nie wiem co.

Dziś był wyjątkowo słoneczny dzień pełen zapachów. Zostaliśmy w domu. Córcia pełna entuzjazmu wróciła wczoraj od babci i dziś zasiadła do klocków z literkami pożyczonych przez Ciocię Emi. Uczy się czytania i pisania, fajne te klocki, za moich czasów takich nie było. Syncio przechodzi sam siebie, nie słucha nikogo, z premedytacją psoci, gada jak najęty i śpi po 3 godziny w dzień a potem nie może się obudzić a my wykorzystujemy ten czas, ja na gotowanie, Blondaska na naukę i budowanie z klocków. Znowu chwil na czytanie jakoś mi brak. A oprócz książek z biblioteki mam do przestudiowania nową, całkiem odmienioną KUCHNIĘ. Widzieliście już? jak wrażenia? Ja o moich opowiem jak przeczytam :)

A dziś wszyscy, prócz Syncia, jedliśmy na obiad danie rodem z kuchni wschodniej. Wykorzystałam część paczki od Lidla. W ruch poszedł makaron Chow Mein i pędy bambusa. Przepis na sos słodko-kwaśny wykorzystywałam już wiele razy i za każdym mnie zachwyca. Dzisiaj było bardzo kolorowo a każdy wydłubał sobie z miseczki to co lubił najbardziej. Ja ananasa i paprykę, Córcia groszek i kalafiora, i pierwszy raz smakowała bambusa i polubiła go bardzo.


Makaron z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

250 g makaronu Chow Mein
sól
2 łyżki oleju sezamowego (tym razem użyłam oliwy z racji uczulenia na sezam co poniektórych)

po połowie strąka czerwonej i zielonej papryki, pokrojone w romby
2 łyżki oleju słonecznikowego
180 g odcedzonych pędów bambusa
100 g różyczek kalafiora
po 140 g zielonego groszku i zielonej fasolki szparagowej, mogą być mrożone
pęczek szczypiorki

sos:
3/4 kawałków ananasa z puszki
sok ananasowy z puszki
2 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego (w opcji dla dzieci nie pojawił się)
1 łyżka mąki kukurydzianej

Mieszamy składniki sosu, poza ananasem (pominęłam sos sojowy, dodałam go jedynie do porcji dla dorosłych).
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do ogrzanej miski i skrapiamy oliwa lub olejem sezamowym. Odstawiamy na czas przygotowania sosu.
W woku rozgrzewamy silnie olej słonecznikowy. Wrzucamy paprykę i pozostałe warzywa. Smażymy ok 5 minut cały czas mieszając. Polewamy warzywa sosem i wkładamy kawałki ananasa. Całość dusimy kolejne 3 minuty.
Makaron nakładamy do miseczek i polewamy sosem. Podajemy póki gorący.

Ale dzisiaj pachniało u nas nie tylko warzywami i pysznym sosem. Na podwieczorek upiekłam wspaniałe bułki, drożdżowe z owocowym nadzieniem. Przepis już niebawem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty