Pyszne szarlotki w wersji Mini czyli poWeekendowe Lakocie odc.37

Obiecane wczoraj mini ciacha czyli Szarlotka w wersji idealnej dla małych łasuchów, dla tych bardziej zapracowanych ale i cudna ze śmietaną, kremowym serkiem bądź na ciepło. Przepis znaleziony w "Kuchnia bez tajemnic".


Pyszne szarlotki w wersji Mini

25 g masła (u mnie margaryna bez mleczna)
2 posiekane jabłka deserowe, bez skórki i gniazd nasiennych
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru trzcinowego
100 g świeżo startej bułki
50 g cukru pudru
olej do posmarowania foremek
do podania jogurt, śmietana, serek lub lody

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Masło roztapiamy, dodajemy jabłka, cukier trzcinowy i cynamon. Smażymy ok 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy.
Bułkę mieszamy z cukrem pudrem, natłuszczamy małe foremki, 2/3 mieszanki bułki i cukru wsypujemy do foremek i dociskamy do dna i ścianek.
Nakładamy jabłka i posypujemy resztą bułki i cukrem, dociskamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Wierzch powinien się zrumienić.
Szarlotki wykładamy na talerzyki i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty