Racuchowe Pączki z Kokosem i Jablkami

To idealna propozycja za zabieganych tłustoczwartkowiczów. 
Te małe niby pączusie robi się dosłownie w godzinę łącznie ze smażeniem. 
Delikatne, lekko chrupiące z wierzchu, w środku pełne pęcherzyków. My jedliśmy je dzisiaj, Wy możecie kiedy chcecie.



Racuchowe paczki z kokosem i jabłkami

1,5 szkl. mąki
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
2 jajka
125 ml ciepłego mleka (może być kokosowe, inne roślinne lub zwierzęce)
1 łyżka masła roślinnego
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1/2 średniego kwaśnego jabłka
1 łyżeczka rumu
ew. 30 g rodzynek
cukier puder do posypania 
olej do głębokiego smażenia

Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 1/2 szkl. mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut, by podrosło. Dodajemy bakalie, masło, jaja i resztę mąki, kostki jabłka oraz rum (by ciastka podczas smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu). Wyrabiamy łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.



W rondlu rozgrzewamy olej (powinno być go tak z 1,5 cm. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto i smażymy pączki do momentu aż będą złocisto brązowe z obu stron (obracamy je raz lub dwa). 
Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym.
Pączki będą nieco nieforemne, ale pyszne. Można posypać je cukrem pudrem lub polukrować.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 pączusiów.


A taki piękny nie wymiarowy i fantazyjny trafił w rączki córciowe :)





Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty