Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66

Wspomnienie sprzed tygodnia, powtórzone, któregoś popołudnia późnego. Zdjęcia niedzielne tych trochę mniej smacznych bo ze starej, tosterowej gofrownicy. 
Lekkie i chrupiące. Podpatrzone w Moich wypiekach.



Gofry, lekkie i chrupiace

2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szkl. oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)


Rozgrzewamy gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem.

Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty, by stały się rumiane. Studzimy na kratce.
Podajemy z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub po prostu cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty