Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66
Wspomnienie sprzed tygodnia, powtórzone, któregoś popołudnia późnego. Zdjęcia niedzielne tych trochę mniej smacznych bo ze starej, tosterowej gofrownicy.
Lekkie i chrupiące. Podpatrzone w Moich wypiekach.
Gofry, lekkie i chrupiace
2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szkl. oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzewamy gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem.
Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty, by stały się rumiane. Studzimy na kratce.
Podajemy z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub po prostu cukrem pudrem.
wyglądaja cudownie :)
OdpowiedzUsuńMniam! :) Ale mi narobilas ochoty na gofry! Musze wyciagnac wreszcie swoja gofrownice :)
OdpowiedzUsuńGofry to idealna jesienna przekąska :P
UsuńMniam, mniam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU nas wczoraj na kolacje były gofry:) .... z innego przepisu, ale też pyszne:)
OdpowiedzUsuńczas wyciagnąć gofrownice
OdpowiedzUsuń