Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami i czekolada czyli (po)Weekendowe Lakocie odc.95
Znalazłam banany... może to dziwnie zabrzmi ale naprawdę zapomniałam, że położyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż było zrobić?
Dzieci na pytanie o weekendowe ciasto odpowiedziały czekoladowe (Syncio) i szarlotkę (Córcia).
Chciałam pogodzić oba smaki i powstał ten oto chlebek. Bardzo wilgotny, niesamowicie smaczny i pachnący. Nawet Małzonowi smakował mimo orzechów, których nie lubi :)
Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami i czekolada
200 g mąki pszennej
15 g kakao
5 g cynamonu
szczypta kardamonu
po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
100 g masła
125 g cukru trzcinowego
2 jajka
3 bardzo dojrzałe banany
po garści posiekanej grubo czekolady i orzechów włoskich
1 duża antonówka pokrojona w kostkę
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Keskówkę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę.
Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy z kawałkami jabłka.
Przekładamy do blaszki.
Pieczemy ok 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Mniam!
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńNo jak można orzechów nie lubić!!! Wygląda to przesmacznie!
OdpowiedzUsuńpatera cudna,. czy jak się to nazywa ;)
Patera, patera! i ma jeszcze pokrywę :)
UsuńAle cuda! Uwielbiam orzechy i chlebek bananowy! I tą paterę uwielbiam!
OdpowiedzUsuńlubię jak Koza uwielbia :)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńTylko dlaczego jesienny?...Jesień dopiero od środy...
Pozdrawiam Cię letnio jeszcze!
chlebek letni ale jesienny jednocześnie :)
UsuńTen chlebek ma w sobie wszystko, co lubie :) Zostal dla mnie kawalek? :)
OdpowiedzUsuńniestety pożarłam dziś ostatni... ;)
Usuńo tak!
OdpowiedzUsuńCiasto na bogato :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto na bogato :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń