Zupa gulaszowa czyli Zupowy Wtorek odc.68
Rozpoczęcie roku szkolnego mamy już za sobą. były lody i spacer a teraz póki obowiązki jeszcze nie dopadły dzieciaki bawią się na całego.
Upał doskwiera wszystkim ale i jeść się chce więc nie pozostaje nic innego jak stanąć przy kuchni. Miałam ochotę na treściwą zupę i przypomniałam sobie o gulaszowej. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku do KUCHNI nr 8/2015.
Zupa gulaszowa
po 500 g chudej wieprzowiny i wołowiny, pokrojone w kostkę
oliwa do smażenia
sól
2 cebule, pokrojone w piórka
2 marchewki i pietruszka, obrane i pokrojone w talarki
kawałeczek selera, pokrojonego w kosteczkę
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej i wędzonej
2 ząbki czosnku
listek laurowy
szczypta płatków chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
5 sporych ziemniaków, obranych i pokrojonych w talarki
sól, cukier i majeranek do smaku
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki mięsa. Przekładamy je do garnka, zalewamy 2 l wody i solimy, zagotowujemy.
Warzywa kroimy i obsmażamy krótko na patelni. Dorzucamy do mięsa. Dosmaczamy papryka w proszku, ząbkami czosnku, listkiem i chili. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 2 godzin.
Pod koniec gotowania dorzucamy przecier, solimy, dorzucamy majeranek.
Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie i przekładamy do gotowej zupy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Fajna micha!
OdpowiedzUsuńnooooo!!!
UsuńMicha po prostu skradła zdjęcia!!! Wierzę na słowo, że zupa wyszła pyszna, ale micha...no genialna! Też taką chcę!
OdpowiedzUsuńto łup z Festiwalu w Czemiernikach, nie mogłam sie jej oprzeć :)
Usuńsmakowicie i pieknie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńMoje tez teraz szaleją jak tylko mogą:) .... ślicznie podałaś swój gulasz:)
OdpowiedzUsuńCzy te warzywa nie są bardzo rozgotowane po 2 godzinnym gotowaniu?
OdpowiedzUsuńWarzywa są mięciutkie ale nie rozgotowane. Jeśli nie chcesz by były za miękkie nie krój ich zbyt drobno :)
Usuń