Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze
Poszukuję. Nowych smaków i zapachów, odkrywczych połączeń.
W niedzielne przedpołudnie postanowiłam zrobić coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z jabłkami?
Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny.
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze
500 g białej kapusty, poszatkowanej
1 mała cebula, pokrojona w piórka
3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki masła lub innego tłuszczu
300 ml bulionu (może być zarówno warzywny jak i np wołowy)
100 g żurawiny
50 g cukru
W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy.
Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut.
Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy na 15 minut a następnie podgrzewamy na małym ogniu aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści.
Kapustę z żurawiną podajemy jako dodatek do mięs albo sama sobie.
To jeszcze napisz gdzie kupujesz Antonówki :)
OdpowiedzUsuńMałżon mi kupuje na bazarku, na Marymoncie albo na targu :) podobno to Antonówki :)
UsuńAkurat mała główka kapusty zalega mi w lodówce i podchodziłam do niej jak pies do jeża przez ostatnie dni... z nieba mi spadł Twój przepis! :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńnie ma za co! cieszę się niezmiernie :)
UsuńZ tą żurawiną bardzo smakowicie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńO rany!!! Super! I wyglada cudnie, i pewnie też tak smakuje :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Było pycha. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo sie cieszę!!! i nie ma za co :)
Usuń