Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32
Piątek był dla mnie pełen emocji.
Konferencja na zakończenie kampanii Dobrej Wołowiny, warsztaty na Krochmalnej, pierwsze jakie współtworzyłam, posadziliśmy w sumie 1200 bulwek krokusów. Późny powrót do domu.
Wrażeń miałam tyle, że dochodziłam do siebie pół soboty a w niedzielę znowu odwiedziliśmy Ogród. Tym razem Syncio był na warsztatach dla dzieci a ja obserwowałam, uczyłam się.
Na szczęście zaplanowałam na ten dzień szybki obiad.
Domowe hamburgery z mnóstwem dodatków. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taką rozpustę :)
Koncept pochodzi z książki Donny Hay.
Koncept pochodzi z książki Donny Hay.
Hamburger z cheddarem i boczkiem
500 g mielonego mięsa (polecam wołowinę)
przeciśnięty ząbek czosnku
sól, pieprz
po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego
10 plasterków boczku
5 plasterków cheddara
5 bułek
pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki
Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem.
Formujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni po 4 minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił a mięso doszło. Przykrywamy plasterkami ser, czekamy aż się rozpuści.
Bułki przekrawamy i opiekamy. Na spodzie bułki kładziemy kotlet, warzywa, ketchup, przykrywamy góra bułki.
Podajemy póki ciepłe :)
Wygląda mega! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za zaproszenie i miłe sowa!
Usuńsmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńWłaśnie siedzę w pracy i patrzę n te pyszności, i ślinka mi cieknie....
OdpowiedzUsuńMniam, ales mi narobiła ochoty na takie "niezdrowe" jedzenie:) .... choć domowe dużo zdrowsze niż kupne:)
OdpowiedzUsuńwiem, że domowe zdrowsze :) no i pyszniejsze :)
UsuńFajnie przeczytać,że się dużo dobrego u Ciebie dzieje :) taki domowy fastfood to taki mały grzeszek który moja rodzina bardzo lubi .buziaki . M.
OdpowiedzUsuńi moja rodzina lubi takie jedzenie! fajnie, że do mnie zajrzałaś! miłego dnia Madziko!
Usuń