Placek serowy z jabłkami i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.91

Pyszne! ciekawe w smaku i jak pachnie...
Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem.
Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :)



Placek serowy z jabłkami i śliwkami

150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
75 g masła, roztopionego
80 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
10 śliwek węgierek
2 antonówki
garść płatków migdałowych


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, ostudzone masło, cukier, wanilię, miksujemy by składniki się połączyły.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Formę  o wymiarach 28 x 36 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wykładamy ciasto i rozciągamy je palcami po całej formie.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki.
Wciskamy w ciasto i posypujemy całość płatkami migdałów.
Pieczemy w 170 st.C przez ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ty tu Kózko nie echaj tylko sobie upiecz albo do mnie przyjedź to upieczemy razem :)

      Usuń
  2. Super pomysł, apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióro zabójcze ciasto ... ja w ten weekend planuje łączyć ser i śliwki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji