Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami
W naszym domu kontrowersyjne. Pachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem.
Przepis z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".
Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami
16 dużych muszli makaronowych
500 g ricotty
40 g startego parmezanu
2 żółtka
sól, pieprz
10 gałązek tymianku
oliwa
starty parmezan do posypania
6 podłużnych pomidorów, pokrojonych w plastry
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
W osolonej wodzie makaron obgotowujemy 8 minut by stał się al dente.
Odcedzamy.
Łączymy ricottę, parmezan z żółtkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Muszle napełniamy farszem.
Pomidory układamy z czosnkiem w formie do zapiekania. Skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut.
Na pomidorach układamy napełnione muszle. Posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą.
Przykrywamy i pieczemy dalsze 10 minut.
Przed podaniem posypujemy dodatkowo startym parmezanem.
Tez mialam w planach zrobic to danie, uprzedzilas mnie :) Uwielbiam takie makarony!
OdpowiedzUsuńOjeju, no to ja tez musze, tylko gdzie ja ricotte dostane???
OdpowiedzUsuńoj musial byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam! Świetna inspiracja na obiadek! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że i mi by zasmakowało:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wszystkie miłe słowa!!!
OdpowiedzUsuń