Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami

W naszym domu kontrowersyjne. Pachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem.
Przepis z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".


Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami

16 dużych muszli makaronowych
500 g ricotty
40 g startego parmezanu
2 żółtka
sól, pieprz
10 gałązek tymianku
oliwa
starty parmezan do posypania

6 podłużnych pomidorów, pokrojonych w plastry
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.

W osolonej wodzie makaron obgotowujemy 8 minut by stał się al dente.
Odcedzamy.
Łączymy ricottę, parmezan z żółtkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Muszle napełniamy farszem.
Pomidory układamy z czosnkiem w formie do zapiekania. Skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut.
Na pomidorach układamy napełnione muszle. Posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą.
Przykrywamy i pieczemy dalsze 10 minut.
Przed podaniem posypujemy dodatkowo startym parmezanem.

Komentarze

  1. Tez mialam w planach zrobic to danie, uprzedzilas mnie :) Uwielbiam takie makarony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeju, no to ja tez musze, tylko gdzie ja ricotte dostane???

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam! Świetna inspiracja na obiadek! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za wszystkie miłe słowa!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji