Kołacz serowy z jagodami
Obiecałam. I obietnicy dotrzymać zamierzam. Pyszne, wilgotne ciasto, czasami jak sernik, czasem jak drożdżowe. Niestety ze względu na ser i owoce do trzymania w lodówce. U mnie z mrożonymi jagodami ale sezon na te owoce się zbliża więc ciasto jak najbardziej aktualne.
ciasto:
40 g drożdży
1 szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 szkl. mąki pszennej
100 g cukru
150 g miękkiego masła lub margaryny
2 żółtka
na nadzienie:
300 g białego sera
1 żółtko3 białka
25 g masła
70 g cukru
200 ml jagód
Drożdże rozpuszczamy w odrobienie mleka z cukrem waniliowym i pod przykryciem odstawiamy na 10 minut by ruszyły. Po tym czasie do miski wkładamy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy ręką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ucieramy cukier z masłem i żółtkiem, dodajemy biały ser. Mieszamy na jednolitą masę i łączymy z ubitą pianą z białek.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy. Na ciasto, łyżką, nakładamy ser i całość posypujemy jagodami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto pieczemy ok. 50 minut.
uwielbiam takie ciasta! nie mogę się doczekać aż będą w lesie jagódki
OdpowiedzUsuńJa też bo takie prosto z krzaczka w towarzystwie malinek i poziomek są NAJlepsze!!! no i do ciasta lepsze niż mrożone rozklapciałe :)
OdpowiedzUsuńpołączenie sera i jagód...wspaniałe!
OdpowiedzUsuńoj ja też czekam na jagody w lesie... uwaga - przynudzam - prosto z krzaczka nie polecam, bo lisy często zostawiają bąblowca na krzaczkach jagód... Bo ja taka z lasu jestem... ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i akurat mam jagody w zamrażalniku, tylko czasu brak :(
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglada i az mnie korci zeby skubnac kawalek:)
OdpowiedzUsuń