Kołacz serowy z jagodami

Obiecałam. I obietnicy dotrzymać zamierzam. Pyszne, wilgotne ciasto, czasami jak sernik, czasem jak drożdżowe. Niestety ze względu na ser i owoce do trzymania w lodówce. U mnie z mrożonymi jagodami ale sezon na te owoce się zbliża więc ciasto jak najbardziej aktualne.


ciasto:
40 g drożdży
1 szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego

3 szkl. mąki pszennej
100 g cukru
150 g miękkiego masła lub margaryny
2 żółtka

na nadzienie:
300 g białego sera
1 żółtko
3 białka
25 g masła
70 g cukru
200 ml jagód

Drożdże rozpuszczamy w odrobienie mleka z cukrem waniliowym i pod przykryciem odstawiamy na 10 minut by ruszyły. Po tym czasie do miski wkładamy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy ręką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 
Ucieramy cukier z masłem i żółtkiem, dodajemy biały ser. Mieszamy na jednolitą masę i łączymy z ubitą pianą z białek.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy. Na ciasto, łyżką, nakładamy ser i całość posypujemy jagodami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto pieczemy ok. 50 minut.

Komentarze

  1. uwielbiam takie ciasta! nie mogę się doczekać aż będą w lesie jagódki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bo takie prosto z krzaczka w towarzystwie malinek i poziomek są NAJlepsze!!! no i do ciasta lepsze niż mrożone rozklapciałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie sera i jagód...wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj ja też czekam na jagody w lesie... uwaga - przynudzam - prosto z krzaczka nie polecam, bo lisy często zostawiają bąblowca na krzaczkach jagód... Bo ja taka z lasu jestem... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i akurat mam jagody w zamrażalniku, tylko czasu brak :(

    OdpowiedzUsuń
  6. przepysznie wyglada i az mnie korci zeby skubnac kawalek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty