Arabska Zupa Jogurtowa z Pęczakiem czyli Zupowe Wtorki odc. 4
Wprowadzenie Zupowych Wtorków jako stałego elementu mojego bloga miało mobilizować mnie do odkrywania zup. Przecież nie tylko pomidorowa i krupnik istnieją na tym świecie! Rozpoczęłam poszukiwania zup niezwykłych ale nieskomplikowanych. Dzisiejszy przepis znalazłam w wydanej przez Muzę "Kuchni wegetariańskiej świata". Pochodzi on z kuchni arabskiej. Zupa jest pyszna! gęsta, pożywna, a dzięki mięcie przyjemnie orzeźwiająca.
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki masła
500 ml buliony warzywnego
75 g pęczaku
1 jajko
500 g jogurtu typu greckiego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 gałązki mięty
sól, pieprz
sok z cytryny, 3 łyżki
Cebule obieramy, kroimy drobno i szklimy na maśle. Dolewamy bulion, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.
W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i chochelką gorącego wywaru wprost z garnka. Po łyżce, stale mieszając, dodajemy jogurt do gotującej się kaszy. Zupę podgrzewamy jeszcze 10 minut na najmniejszym ogniu często mieszając. Nie zagotowujemy!!!
Natkę i mięte myjemy i siekamy. Dodajemy pod koniec gotowania wraz z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy udekorowaną listkami ziół.
sama nazwa jest już bardzo atrakcyjna:) nie jadłam jeszcze zupy doprawianej miętą:)
OdpowiedzUsuńdziekuję za komentarz i miłe słowa :) a zupkę polecam :)
UsuńLubie miete i jogurt grecki,wyglada na pyszna:)
OdpowiedzUsuńi taka jest :) polecam Ci bardzo :)
UsuńZ chęcią wypróbuję, bo mam ostatnio fioła na punkcie pęczaku :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłabym na pomysł dodania pęczaku do tego zestawienia.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada:)