Arabska Zupa Jogurtowa z Pęczakiem czyli Zupowe Wtorki odc. 4

Wprowadzenie Zupowych Wtorków jako stałego elementu mojego bloga miało mobilizować mnie do odkrywania zup. Przecież nie tylko pomidorowa i krupnik istnieją na tym świecie! Rozpoczęłam poszukiwania zup niezwykłych ale nieskomplikowanych. Dzisiejszy przepis znalazłam w wydanej przez Muzę "Kuchni wegetariańskiej świata". Pochodzi on z kuchni arabskiej. Zupa jest pyszna! gęsta, pożywna, a dzięki mięcie przyjemnie orzeźwiająca.


1 średniej wielkości cebula
3 łyżki masła
500 ml buliony warzywnego
75 g pęczaku
1 jajko
500 g jogurtu typu greckiego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 gałązki mięty
sól, pieprz
sok z cytryny, 3 łyżki

Cebule obieramy, kroimy drobno i szklimy na maśle. Dolewamy bulion, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.
W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i chochelką gorącego wywaru wprost z garnka. Po łyżce, stale mieszając, dodajemy jogurt do gotującej się kaszy. Zupę podgrzewamy jeszcze 10 minut na najmniejszym ogniu często mieszając. Nie zagotowujemy!!!
Natkę i mięte myjemy i siekamy. Dodajemy pod koniec gotowania wraz z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy udekorowaną listkami ziół.


Komentarze

  1. sama nazwa jest już bardzo atrakcyjna:) nie jadłam jeszcze zupy doprawianej miętą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za komentarz i miłe słowa :) a zupkę polecam :)

      Usuń
  2. Lubie miete i jogurt grecki,wyglada na pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią wypróbuję, bo mam ostatnio fioła na punkcie pęczaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie wpadłabym na pomysł dodania pęczaku do tego zestawienia.
    Pysznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty