BrokułowoKalafiorowa z Fetą czyli Zupowe Wtorki odc.5

Szukam pomysłów na zupy. Dzisiaj inspirowana jedną z gazet Moje Gotowanie zupa z tzw. kruciferów czyli krzyżowych. Może być w wersji wege i w mięsnej. U nas na bulionie warzywnym produkcji własnej. Idealna z serem feta, w sam raz byłaby z czosnkowym pieczywem.


500 ml bulionu
1 ziemniak, pokrojony w kostkę
po 100 g różyczek brokuła i kalafiora
1 ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser feta, 2 łyżki pokrojonego w kostkę

Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego ziemniaki i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka brokuła i kalafiora, szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy dalsze 10 minut.
Zupę miksujemy z czosnkiem, ew. zostawiamy kilka różyczek brokuła do dekoracji. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką. Podajemy z feta pokrojona w kostkę.


Komentarze

  1. W sam raz na taki śnieżny dzień, jak dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz jak mnie skusić, porywam tę zupę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a u mnie dość pospolicie bo krupnik, zupę brokułową musiałabym zjeść sama więc się nie porywam,choć pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ;) u nas zupy rzadko i głównie dla mnie i Córci wiec wymyślam :)

      Usuń
  4. pyszna zupka taka jak lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty