BrokułowoKalafiorowa z Fetą czyli Zupowe Wtorki odc.5
Szukam pomysłów na zupy. Dzisiaj inspirowana jedną z gazet Moje Gotowanie zupa z tzw. kruciferów czyli krzyżowych. Może być w wersji wege i w mięsnej. U nas na bulionie warzywnym produkcji własnej. Idealna z serem feta, w sam raz byłaby z czosnkowym pieczywem.
500 ml bulionu
1 ziemniak, pokrojony w kostkę
po 100 g różyczek brokuła i kalafiora
1 ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser feta, 2 łyżki pokrojonego w kostkę
Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego ziemniaki i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka brokuła i kalafiora, szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy dalsze 10 minut.
Zupę miksujemy z czosnkiem, ew. zostawiamy kilka różyczek brokuła do dekoracji. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką. Podajemy z feta pokrojona w kostkę.
W sam raz na taki śnieżny dzień, jak dziś:)
OdpowiedzUsuńWiesz jak mnie skusić, porywam tę zupę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo ;)
Usuńa u mnie dość pospolicie bo krupnik, zupę brokułową musiałabym zjeść sama więc się nie porywam,choć pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;) u nas zupy rzadko i głównie dla mnie i Córci wiec wymyślam :)
Usuńpyszna zupka taka jak lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńi ja też takie Lubie :)
Usuń