Kruche ciastka z wisniami i cytrynowa skorka czyli Slodki Czwartek odc.69

Długo się zastanawiałam jakim przepisem przywitać Was w Nowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka. Są wyjątkowe z racji nadzienia z suszonych wiśni i cytrynowej skórki :) przepis podpatrzony w styczniowej KUCHNI, zmodyfikowany.


Kruche ciastka z wiśniami i cytrynowa skorka

ciasto:
180 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
120 g masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
nadzienie:
ok 200 g suszonych wiśni lub żurawiny
świeżo starta skórka cytrynowa
cukier puder do posypania

Składniki ciasta szybko zagniatamy, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2mm i tniemy na paski długości ok 15-20 cm.
Na jednej z połówek każdego paska kładziemy wiśnie i szczyptę skórki i przykrywamy drugą połowa paska. Lekko dociskamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy ok 25 minut w 180 st.C.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty