Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54
Z ostatniej chwili...
Zapachniało wiosną choć mamy dopiero styczeń. Słońce świeci, cieplutko, jeszcze tylko świergotu ptactwa brak do szczęścia.
Zapachniało wiosną choć mamy dopiero styczeń. Słońce świeci, cieplutko, jeszcze tylko świergotu ptactwa brak do szczęścia.
Miałam bardzo udany i miły dzień pełen niespodzianek.
Pierwszą był wymiot jakim mnie uraczył Syncio w drodze do przychodni. Na szczęście miałam chusteczki mokre... Niby prawie zdrowy ale kaszle okrutnie (stąd wymiot). Ucho i gardło zaczerwienione.
Potem laurki z placówki odebrać, przy okazji przebrać dziecko w czyste ciuchy, zaliczona też została apteka i poczta. Niespodzianie nie było kolejki i odebrałam dwie przesyłki. Ich zawartość okazała się szczególnie miła.
Koktajlowy kalendarz od Dzikiej Pychy i książka (zapomniałam, że ja wygrałam) od Kuchni + za konkurs na FB, interesująca bardzo pozycja pt."Piaty smak. Rozmowy przy jedzeniu".
Po powrocie sesja zdjęciowa z łupami a potem padnięcie malucha, któremu wzrosła temperatura do 38 z haczykiem.
W tym samym czasie szybki obiad i to nie byle jaki.
Równie optymistyczny co słoneczny i ciepły poranek...
Środowe rybki doznały kontuzji i opóźniły swoje przybycie o dwa dni ale to nic bo smak jaki zaoferowały zadowolił wszystkich, ja zjadłam nawet podwójną porcję! jak tu oprzeć się chrupiącej bagietce, delikatnej rybie i pachnącemu, zieloniutkiemu pure?
Mistrzostwo jeśli chodzi o połączenie smaków i kolorów. Niestety nie jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać!
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku
250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości
4 łyżki mąki
sól, pieprz
2 lekko ubite białka
50 g bułki tartej
olej do smażenia
bagietka
cytryna do podania
kwaśna śmietana do podania
pure z groszku:
szalotka, drobno posiekana
ząbek czosnku, drobno posiekany
łyżka masła
250 g mrożonego groszku
250 g mrożonego groszku
50 ml warzywnego bulionu
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta cukru
Przygotowujemy pastę z groszku.
Na łyżce masła szklimy cebulkę i czosnek. Dodajemy groszek i smażymy aż stanie się miękki.
Wlewamy bulion i wyłączamy gaz. Całość blendujemy na gładko. Doprawiamy sokiem i skórką cytryny (troszkę zostawiamy do śmietany), solą oraz cukrem.
Rybę osuszamy, kroimy na kawałki grubości palca.
Rozgrzewamy patelnię z olejem.
Kawałki ryby obtaczamy w mace (wymieszanej z solą i pieprzem), białkach i bułce. Smażymy na chrupiąco i rumiano.
Bułkę podgrzewamy chwilę w piekarniku, przekrawamy na pół.
Jedna połowę smarujemy śmietaną i posypujemy skórką startą z cytryny. Układamy kawałki ryby.
Na drugą połowę nakładamy pure z groszku. Obie składamy i zjadamy!
No, ja nie wiem czemu Ty nad zdjęciami płaczesz :) Jeść się chce jak je oglądam !
OdpowiedzUsuńSama nie wiem co mam powiedzieć! czasami płaczę a czasem jestem zadowolona :) dziś świeciło słońce więc miałam jasno w kuchni to od razu zmienia moje podejście... no i było ładne jedzenie :)
Usuńz chęcią bym zjadła takie pyszności :) uwielbiam rybę w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
polecam w takim razie! i dzięki za odwiedziny!
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńżebyś wiedziała :) polecam i pozdrawiam :)
UsuńFajnie wygląda, trzeba zrobić w wolnej chwili :-) tylko ile tego groszku wrzucić do pure, bo w składnikach nie ma ;-)
OdpowiedzUsuńPS. Bardzo fajny blog, podczytuję od dawien dawna, ale chyba zostawiam pierwszy i mam nadzieję nie ostatni komentarz :-)
Pozdrawiam,
Asia :-)
Dziękuję za miłe słowa i odwiedziny!!! i za komentarz :)
UsuńPrzepis już poprawiłam, w mnogości składników umknął mi ten najważniejszy hi hi :)
Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin i komentowania :)
Takiego połączenia to ja jeszcze nie widziałam! Niesamowite i pyszne jak mniemam ;)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne! polecam :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco - a ten wiosenny kolor...wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl
dziękuję za odwiedziny i zapraszam po nowe inspiracje :)
UsuńOooo, rewelacja! Tylko ten piekarnik...
OdpowiedzUsuń