Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.72
Nasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet jedna nie doczekała by do wieczornego obżarstwa :) wilgotne, słodko kwaśne, bardzo smakowite :)
Przepis z "What Katie ate".
Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami
185 g maki pszennej
65 g mielonych migdałów
130 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
skórka starta z połowy cytryny
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
120 g masła, stopionego i ostudzonego
2 lekko roztrzepane jajka
1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
6 truskawek, u mnie mrożone, pokrojonych w ćwiartki
płatki migdałowe do posypania
cukier trzcinowy do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C, włączamy termoobieg.
W jednej misce łączymy suche składniki, w tym skórkę z cytryny.
Do drugiej łączymy masło z jajkami, ekstraktem oraz 180 ml ciepłej wody.
Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy jabłka i mieszamy.
Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do 3/4 wysokości.
W każde ciastko wkładamy po 2 ćwiartki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy ok. 25-30 minut by ładnie sie zrumieniły a środek nie był surowy :)
Wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńHmm, znakomite! Biorę pięć! :P
OdpowiedzUsuńależ proszę uprzejmnie :P
Usuńoj tak! polecam :)
OdpowiedzUsuń