Angel food cake czyli poWeekendowe Lakocie odc.75
Zastanawiałam się do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto.
Ja zajadałam się nim w drodze w góry, popijając gorzką kawą z termosu.
Może być zarówno opcją drugiego śniadania jak i słodkiego deseru.
Jest to idealny wypiek recyklingowy.
Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę.
Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni.
Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką.
Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne.
Użyłam białek jaj ale tych, które możemy.
Bardzo słodkie i smaczne!
Angel food cake
6 białek
1 łyżeczka kamienia winnego, u mnie łyżeczka octu winnego
szczypta soli
130 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam)
60 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
cukier puder i woda by sporządzić lukier
wiórki kokosowe do posypania
Białka umieszczamy w misie miksera z kamieniem winnym.
Ubijamy na wysokich obrotach na niezbyt sztywną pianę.
Stopniowo, na 3 razy, wsypujemy do białek cukier cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna piana.
Wlewamy ekstrakty i miksujemy, by połączyły się z białkami.
Mąkę przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki. Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut (do suchego patyczka).
Ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy całkiem ostygnie.
Z cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy gęsty lukier. Polewamy nim ciasto i posypujemy po wierzchu wiórkami lub płatkami kokosa.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Muszę w końcu popełnić takie ciacho.
OdpowiedzUsuńDodatek wiórków kokosowych jest bardzo zachęcający, bo uwielbiam kokosanki.;)
Też robiłem to ciasto, było bardzo fajne :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ! Takie zimowe z wyglądu : delikatne, puchowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
To białka można mrozić??
OdpowiedzUsuńCo to jest ten kamień winny?
To białka można mrozić??
OdpowiedzUsuńCo to jest ten kamień winny?