Pasta peperonata czyli Makaron z sosem paprykowo pomidorowym
Nie raz wspominałam tu, na blogu, o tym, że gotuję osobne obiady dla siebie i dzieci, i dla Małżona. Zazwyczaj staram się robić obiad dla wszystkich ale czasem np. gdy jemy zupę nie mam wyboru. Tak też stało się i wczoraj. Sięgnęłam tym razem po przepis sprytny i szybki z "Gotuj sprytnie jak Jamie". Makaron z tym sosem nabiera wyrazu i nęci zapachem! Jest pyszny!!!
Pasta peperonata
2 duże lub 3 małe czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
1 łyżka octu balsamicznego
2 puszki krojonych pomidorów
320 g makaronu świderki lub penne
starty parmezan lub inny ser długo dojrzewający
Na 2 łyżkach oliwy w rondlu podsmażamy paprykę. Smażymy 15 minut na średnim ogniu mieszając.
Po tym czasie dorzucamy czosnek, smażymy minutę i wlewamy pomidory razem z octem. Dolewamy trochę wody, zagotowujemy i dusimy kolejne 15 minut.
W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem, ew podlewając wodą. Mieszamy i nakładamy. Przed podaniem posypujemy startym, dojrzewającym serem.
Pepperonata, jedna z tych rzeczy które ciągle jest 'do zrobienia' i zawsze gdzieś mi umyka..
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis, dzięki!
Buziaki! :)