Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka

Bardzo zaległy przepis. 
Zorientowałam się, że ostatnio raczę Was tylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś czas i przepisy już są na blogu. 

Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było. 
Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend". 
Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne.



Kalafior w sosie serowym pod chrupiącą pierzynka

1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki
po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego sezamu
2 łyżki nasion chia (pominęłam)
sól, pierz
2 łyżki oliwy
150 g sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy
garść natki pietruszki
80 g starego cheddara

sos serowy:
75 g masła
60 g mąki pszennej
850 ml mleka
170 g startego cheddara
sól, pierz

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Różyczki kalafiora wkładamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzamy je i odstawiamy.
Nasiona kuminu i kolendry wsypujemy na rozgrzana patelnie i smażymy by się lekko uprażyły ok 2 minut. Przekładamy je do moździerza i rozbijamy na drobny proszek.
Wsypujemy do brytfanny razem z sezamem i połowa chia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wrzucamy kalafior, wlewamy oliwę i mieszamy by pokryły kalafiora.
Przygotowujemy sos.
Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką do otrzymania gęstej zasmażki.
Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy mleko mieszając intensywnie trzepaczką. Wsypujemy ser, mieszamy by się roztopił, doprawiamy solą, pieprzem. Sosem zalewamy kalafiora.
W misce mieszamy okruchy pieczywa, natkę, pozostałe chia i 40 g sera.
Ta mieszankę rozprowadzamy na polanym sosem kalafiorze. Całość posypujemy resztą sera i doprawiamy solą i pieprzem
Pieczemy ok 20-25 minut. Wierz powinien być rumiany i chrupiący.
Podajemy na gorąco.


Komentarze

  1. Nie jest tak dużo tej pracy .... a widzę, że warto:). Narobiłaś mi smaka Wiewiórko:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty