Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze

Poszukuję. Nowych smaków i zapachów, odkrywczych połączeń.
W niedzielne przedpołudnie postanowiłam zrobić coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z jabłkami?
Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny.


Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze

500 g białej kapusty, poszatkowanej
1 mała cebula, pokrojona w piórka
3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki masła lub innego tłuszczu
300 ml bulionu (może być zarówno warzywny jak i np wołowy)

100 g żurawiny
50 g cukru

W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy.
Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut.

Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy na 15 minut a następnie podgrzewamy na małym ogniu aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści.

Kapustę z żurawiną podajemy jako dodatek do mięs albo sama sobie.

Komentarze

  1. To jeszcze napisz gdzie kupujesz Antonówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małżon mi kupuje na bazarku, na Marymoncie albo na targu :) podobno to Antonówki :)

      Usuń
  2. Akurat mała główka kapusty zalega mi w lodówce i podchodziłam do niej jak pies do jeża przez ostatnie dni... z nieba mi spadł Twój przepis! :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tą żurawiną bardzo smakowicie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany!!! Super! I wyglada cudnie, i pewnie też tak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Było pycha. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty