Pulpeciki podobno po arabsku z sosem pomidorowym
Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Nie wiem nawet gdzie. Dopiero w ubiegły weekend postanowiłam go wypróbować. Bez małych zmian się oczywiście nie obeszło. Otrzymałam lekkie danko w sam raz na kolację ale i na obiad. W mojej wersji zamiast wołowiny pojawiła się cielęcina. Małżonowi wołowe kuleczki po ugotowaniu obsmażyłam by były chrupiące. Każda z opcji smakowała.
300 g mielonego mięsa, najlepiej jagnięciny lub wołowiny
2,5 łyżki kaszki kus kus
łyżeczka suszonego lubczyku (u mnie świeża natka pietruszki)
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i kolendry
2 ząbki czosnku (ja zmieliłam z mięsem)
pół łyżeczki cukru
1 jajko
Do mięsa dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i gotujemy je ok 10 minut w osolonej wodzie lub bulionie, ew. w zupie. Te ugotowane w bulionie lub wodzie podajemy z ulubionym sosem.
WIEWIÓRKOWY SOS POMIDOROWY
1 mała cebulka
szklanka przecieru pomidorowego
ziele angielskie
listek laurowy
sól, pieprz
Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy listek i ziele, chwilkę smażymy i zalewamy przecierem. Doprawiamy i pyrkoczemy 5 minut by smaki się połączyły.
Jak ,po arabsku' to się częstuję!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :) zapraszam :)
UsuńCiekawy przepis i choć za pulpetami nie przepadam to te wyglądają naprawdę zachęcająco:) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuń:) ja również pozdrawiam :)
Usuńbardzo fajny obiadek, ja pulpeciki lubię:)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, chętnie bym ukradła kilka na obiad
OdpowiedzUsuńzłodziejstwo pulpetowe karane nie będzie :) częstuj się :)
UsuńA czemu po arabsku? No zdjęcie na to bardzo wskazuje:)
OdpowiedzUsuńczemu... nie wiem!!! tak mam zapisany przepis :)
UsuńFajna stylizacja arabska...Mało arabskie, szczególnie z lubczykiem ale dla mnie własnie takie sa najlepsze, bo kuminów i cynamonu w mięsie nie lubię. Wygladają apetycznie:)
OdpowiedzUsuń:) dzięki :) arabskie faktycznie raczej z nazwy choć jej nie rozumiem do końca :) może autorowi o ten kus kus chodziło?
UsuńWyglądają apetycznie, ale czy tak smakują ? :)
OdpowiedzUsuńJa zrezygnuję chyba z czosnku, bo nie mogę go za bardzo jeść.