a d...a rośnie... Ciastka orzechowe z owsianymi płatkami
To kolejny przepis z KUCHNI. Bardzo chrupiące, bardzo orzechowe, bardzo szybko zniknęły :( w ogóle słodkości jakoś u nas ostatnio znikają... jak by powiedział wujek Olo "A dupa rośnie..." :)
250 g masła (u mnie margaryna)
4 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru trzcinowego (w oryginale brązowego)
3/4 szkl. płatków owsianych
2,5 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki cynamonu ( w oryg. przyprawy do piernika)
100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
w oryginale wystąpiło 12 cząstek białej czekolady ja je pominęłam i nie żałuje :)
W rondelku podgrzewamy masło z miodem i cukrem. Gdy się połączą zdejmujemy z ognia i studzimy.
W misce mieszamy pozostałe składniki i zalewamy je masłem z miodem. Ciasto mieszamy bo się wszystkie składniki połączyły i rozsmarowujemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20 minut w 190 st.C. Upieczony placek kroimy na mniejsze, u mnie kwadratowe, ciastka.
Ale musiały być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńoj były!!!
Usuńcudnie wyglądają, a na pewno jeszcze lepiej smakują, ale można po nich nie mieć wyrzutów sumienia, mają tyle składników potocznie uznawanych za bardzo zdrowe i dietetyczne co z powodzeniem zagłuszy wyrzuty sumienia, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmoje wyrzuty zostały zajedzone ciastkami właśnie :)
UsuńWiewióra nie powinna sobie żałować ciastek z orzechami :D
OdpowiedzUsuńhehe o nie żałuje sobie oj nie!!!
UsuńCoś o tym wiem, że rośnie ;) Pyszne ciacha :) Zazdroszczę orzechów :)
OdpowiedzUsuńu nas orzechy od niedawna, odważyłam się spróbować i nic :)
UsuńZostałam uszczęśliwiona dziką ilością orzechów włoskich i spadłaś mi z nieba z tym przepisem :D Dzięki!
OdpowiedzUsuńciesze się niezmiernie, że mogę być pomocna :)
UsuńMam dużo orzechów i teraz wiem co z nimi zrobię:D
OdpowiedzUsuńchrupiące i orzechowe? tym bardziej pożeram je wzrokiem :)
OdpowiedzUsuń