Dyniowy placek z orzechami i miodem
Listopadowa KUCHNIA powala apetycznymi przepisami na słodkości. W niedzielne popołudnie skusiłam się na dyniowe ciasto z oliwą z tegoż numeru magazynu. Nie wiem czy wyszło tak jak trzeba Zrobiłam z połowy porcji i trochę pozmieniałam składniki. Miałam wrażanie, że ciasto rosło a potem zrobił się plaskaty placek. Zakalec? może i tak ale za to przepyszny!!! a może to ciasto takie być powinno? mokre, lekko gumiaste, rozkosznie słodkie i bardzo pachnące?
podaje proporcje na 1 mały placek, połowa porcji oryginalnej
2 jajka (4 przepiórcze)
100 g cukru trzcinowego
3 łyżki oliwy
125 g upieczonej dyni
75 g maki
25 g kaszy manny
garśc rodzynek
łyżka orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i dynią rozgnieciona widelcem.
Dodajemy mąkę, kaszę i rodzynki, dalej miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa foremki. Posypujemy orzechami. Pieczemy ok 40 minut, polewamy miodem, zwiększamy temperaturę do 200 st.C i podpiekamy 5 minut by miód się przypiekł. Ciasto studzimy i podajemy jako pyszny łakoć do kawki.
To dyniowe ciasto niesamowicie mnie kusi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jesienne smaki.
Musiało być pysznie!
oj było smacznie :) pożarłam całość w dwa dni SAMA!
UsuńDawno już nie kupowałam KUCHNI, ale skoro mówisz, że warto skusić się na listopadowy numer, to chyba polecę jutro do empiku.
OdpowiedzUsuń:) moim zdaniem łakocie tam prezentowane są tego warte! no i przepisy z regionalnymi serami... polecam :)
Usuń