Dyniowy placek z orzechami i miodem

Listopadowa KUCHNIA powala apetycznymi przepisami na słodkości. W niedzielne popołudnie skusiłam się na dyniowe ciasto z oliwą z tegoż numeru magazynu. Nie wiem czy wyszło tak jak trzeba Zrobiłam z połowy porcji i trochę pozmieniałam składniki. Miałam wrażanie, że ciasto rosło a potem zrobił się plaskaty placek. Zakalec? może i tak ale za to przepyszny!!! a może to ciasto takie być powinno? mokre, lekko gumiaste, rozkosznie słodkie i bardzo pachnące?


podaje proporcje na 1 mały placek, połowa porcji oryginalnej

2 jajka (4 przepiórcze)
100 g cukru trzcinowego
3 łyżki oliwy
125 g upieczonej dyni
75 g maki
25 g kaszy manny
garśc rodzynek
łyżka orzechów włoskich
1 łyżka miodu

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i dynią rozgnieciona widelcem.
Dodajemy mąkę, kaszę i rodzynki, dalej miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa foremki. Posypujemy orzechami. Pieczemy ok 40 minut, polewamy miodem, zwiększamy temperaturę do 200 st.C i podpiekamy 5 minut by miód się przypiekł. Ciasto studzimy i podajemy jako pyszny łakoć do kawki.



Komentarze

  1. To dyniowe ciasto niesamowicie mnie kusi.
    Uwielbiam takie jesienne smaki.
    Musiało być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj było smacznie :) pożarłam całość w dwa dni SAMA!

      Usuń
  2. Dawno już nie kupowałam KUCHNI, ale skoro mówisz, że warto skusić się na listopadowy numer, to chyba polecę jutro do empiku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) moim zdaniem łakocie tam prezentowane są tego warte! no i przepisy z regionalnymi serami... polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty