Kurczakowe kąski z sosem śliwkowym

Często jest tak, że Małżonowi gotuję osobno. Ostatnio stawiałam na mięsno owocowe połączenia. Na tę porę roku sprawdzają się idealnie! W piątek była łopatka wieprzowa pieczona z żurawiną, a w sobotę piersi z kurczaka i sos śliwkowy. Gdyby nie to, że dorzuciłam migdały Małżon byłby zachwycony.


2 filety z kurczaka
2 łyżki migdałów posiekanych grubo
50 ml bulionu

sos:
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżki wódki (u mnie żurawinowej)
ząbek czosnku - posiekany
szczypta chili

Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na oliwie z oliwek razem z migdałami, aż się lekko zrumienią. Podlewamy bulionem i chwilkę dusimy aż płyn odparuje a kurczak będzie gotowy.
Składniki sosu mieszamy i zagotowujemy. Kurczaka podajemy z sosem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty