Kurczakowe kąski z sosem śliwkowym
Często jest tak, że Małżonowi gotuję osobno. Ostatnio stawiałam na mięsno owocowe połączenia. Na tę porę roku sprawdzają się idealnie! W piątek była łopatka wieprzowa pieczona z żurawiną, a w sobotę piersi z kurczaka i sos śliwkowy. Gdyby nie to, że dorzuciłam migdały Małżon byłby zachwycony.
2 filety z kurczaka
2 łyżki migdałów posiekanych grubo
50 ml bulionu
sos:
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżki wódki (u mnie żurawinowej)
ząbek czosnku - posiekany
szczypta chili
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na oliwie z oliwek razem z migdałami, aż się lekko zrumienią. Podlewamy bulionem i chwilkę dusimy aż płyn odparuje a kurczak będzie gotowy.
Składniki sosu mieszamy i zagotowujemy. Kurczaka podajemy z sosem.
ymm może być pyszny, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie:) wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńzawsze mówię, że mięso na słodko jest pycha!:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą w 100% :)
Usuń