Smaki młodości = Gofry Cynamonowe
Dawno, dawno temu, za górami, za lasami a raczej w przejściu podziemnym obok Dworca Centralnego były małe kanciapki z goframi. Nie były to takie zwykłe gofry. Ich zapach przenikał całe podziemia, był zapachem karmelu i cynamonu, i sprawiał, że ślina gromadziła się w buzi a ręka szukała portfela. Były to słodkie, chrupiące i lepkie jednocześnie gofr cynamonowe. Potem czasy się zmieniły a budki zniknęły jak to zwykle bywa w takich miejscach nastąpiła rotacja. Nic jednak straconego! jeśli pamiętacie smak tych gofrów i chcecie by powrócił wykorzystajcie przepis z addio pomidory i tak jak ja wczoraj rozmarzcie się napełniając brzuchy :)
500 g mąki tortowej
250 ml pełnotłustego mleka
1 jajko
10 g soli
25 g drobnego cukru
50 g świeżych drożdży
200 g masła
200 g cukru w perełkach
25 g cynamonu
Podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim drożdże.
Powoli miksujemy mąkę z mlekiem, jajkiem i drobnym cukrem. Jeśli mikser się nie wyrabia, posługujemy się łyżką lub zagniatamy dłonią.
Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy miękkie masło i sól i miksujemy dalej na wyższych obrotach. Gdy ciasto odchodzi od końcówek miksera (lub od ręki) dodajemy cynamon miksując powoli. Odstawiamy mikser. Dodajemy cukier w perełkach mieszając delikatnie i tylko do połączenia składników.
Odważamy 50 g kawałki. Uzyskamy w ten sposób ok 25 małych gofrów. Układamy je obok siebie na blacie posypanym mąką, zachowując odległości.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w gofrownicy wysmarowanej masłem.
Bardzo słodkie masz wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńsłodkie i pachnące :)
UsuńAle mi smaka narobiłaś! A skąd ja gofrownicę wytrzasnę?!
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, se ja tez takowej nie mam za to mam koleżankę z gofrownica :) i mi użyczyła :)
UsuńPotrzebny mi od zaraz :D
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
Usuńoj zjadłabym takiego cynamonowego :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne wspomnienia:)
OdpowiedzUsuńO a ja nigdy na nie trafiłam. A może przechodziłam obojętnie. Aktualnie z gofrów moimi ulubieńcami są te w wersji wytrawnej. Polecam;)
OdpowiedzUsuńooo nie miałam okazji spróbować :(
Usuńdawno gofrów nie jadłam, zwłaszcza cynamonowych
OdpowiedzUsuńzapraszam ;)
Usuń